birač OBJAVIO IZRAČUN

Kako do mandata? 'Jednoj stranci treba 47.000 glasova, drugoj je dosta 12.000'

18.04.2024 u 22:31

Bionic
Reading

Tek ostaje vidjeti kako će biti složena buduća Vlada, no prema izbornom sustavu RH, stvari su u startu HDZ-u olakšane, a većini drugih stranaka otežane

Dan poslije izborne noći kruže razne spekulacije o budućoj hrvatskoj vladi. Podsjetimo, stručnjak Jerko Trogrlić za tportal je danas analizirao kako će nova Vlada biti “desnija od trenutne.“ “Nova Vlada bit će desnija od trenutne i u slučaju da je eventualno sastavi Zoran Milanović zato što bi mogući partneri s desnice imali još veću potrebu demonstrirati svoju ideološku vjerodostojnost”, objasnio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se medijima drugog dana sjednice Europskog vijeća u Bruxellesu, a dan nakon relativne pobjede na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

“Nije točno da smo dobili manje glasova nego na prošlim izborima, dobili smo više od stotinu tisuća glasova više. Kolege su mi tu čestitali i žele da što prije oformimo novu vladu i nastavimo rad na jačanju Hrvatske.

Proklizilo nam je nekoliko mandata, ali to je tako, nekad koji glas više ili manje odluči o mandatu više. Milanović je odabirom srijede oštetio naš BDP, napravio političku protuustavnu diverziju, grubo povrijedio svoje ovlasti, svi koji ga podržavaju krše Ustav, a ta njegova diverzija je potpuno propala. Evo sad zove ljude okolo, pa oni mene zovu i to mi kažu. On njih zove i laže. Ne vjerujte mu', rekao je Plenković.

Hoće li HDZ ići s Domovinskim pokretom?

Progovorio je i o eventualnoj koaliciji s Domovinskim pokretom. “Eventualna koalicija s Domovinskim pokretom ne bi odvela HDZ udesno jer je Franjo Tuđman stranku postavio na poziciju na kojoj je, a to nije uza zid.” Oko manjinske vlade koju zagovara Možemo, Plenković je rekao da nema šanse da je manjina složi.

Sjednica Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) o budućim koracima, nakon osvojenih 14 mandata na jučerašnjim parlamentarnim izborima, trebala je, prema najavi, biti održana danas. Ipak, mediji su dobili obavijest da će o novom terminu njezina održavanja biti pravodobno obaviješteni. Mediji su također izviješteni da je sastanak zastupnika DP-a "prebačen na drugu lokaciju".

Nepošten izborni sustav?

Tek ostaje vidjeti kako će biti složena buduća Vlada, no prema izbornom sustavu RH, stvari su u startu otežane većini stranaka.

Jedan je birač na Redditu objavio računicu prema kojoj je razvidno da je sustav nepošteno skrojen. “Jednoj stranci treba 47.000 glasova da bi osvojila jedan mandat, a drugoj je za to dovoljno 12.000. Evo izračunao sam koliko je kojoj stranci/koaliciji bilo potrebno glasova za osvojiti pojedinačni mandat. Rezultat je poražavajući, treba ukinuti izborne jedinice za parlamentarne izbore”, napisao je.

Ovo je njegov izračun:

FOKUS 47712

MOŽEMO 19300

IDS 16360

MOST 15451

DP 14476

NPS 12914

SDP 12827

HDZ 11964