hrvatsko vojno učilište

[FOTO/VIDEO] Novi vojni neboder u Zagrebu privukao pažnju zbog neobičnog izgleda. Stručnjaci dali svoj sud, a što mislite vi?

03.06.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Novoizgrađeni neboder Vukovar na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman', otvoren prošli tjedan, odmah je privukao pažnju građana zbog svog neobičnog izgleda po kojem se znatno razlikuje od ostalih građevina i objekata u okolini. Za komentar smo upitali predsjednika Društva arhitekata Zagreb, a zanima nas i vaše mišljenje

'Neboder je specifično oblikovan, a izražajnost je naglašena i bojom i fasadnim otvorima', istaknuo je predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković i dodao kako se može reći da je to jedan od rijetkih stambenih nebodera napravljenih u zadnjih tridesetak godina. Navodi kako je dobro to što se uvukao od same ulice, pa ga se može kvalitetno sagledati te smatra da će vrijeme pokazati kako će se uklopiti u tu vizuru Ilice jer je definitivno nov i drugačiji objekt.

Arhitekta Davora Matekovića iz arhitektonskog studija Proarh, koji je projektirao ovaj smještajni objekt, pitali smo zašto je neboder baš ovakvog izgleda i kako je došao do te ideje, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor. No prije dvije godine rekao je da neboder zbog presjeka s etažama izgleda kao stilizirana granata probušena otporima u obliku prozora i lođa.

'Plašt ili ovojnica presvučeni su maskirnim uzorkom. Izgled, odnosno pročelje oblikovali smo u taj uzorak upravo zbog investitora, vojske, jer znamo čime se oni bave. Ova vrlo moderna zgrada tako će odudarati od susjednih, austrougarskih zgrada pokraj kojih se nalazi', naglasio je tada Mateković za Jutarnji list.

Vojni neboder Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Novi smještajni objekt koji nosi ime Vukovar otvoren je prošli tjedan na jugoistočnom dijelu Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman', u neposrednoj blizini križanja Ilice i Svetog Duha. Namijenjen je za potrebe smještaja polaznika Hrvatskog vojnog učilišta, polaznika dočasničke i časničke škole, kao i Ratne i Zapovjedno-stožerne škole koje pohađaju domaći dočasnici i časnici te pripadnici partnerskih Oružanih snaga.

Sastoji se od 15 katova s ukupno 89 smještajnih jedinica. U prizemlju su ulazni dio i recepcija, a na svakom katu je sedam apartmana te na vrhu restoran, spa, teretana, wellness i tehnička etaža sa solarnim panelima. Također, neboder ima učionicu, knjižnicu, čitaonicu, kapelaniju te dvorane za sportske aktivnosti. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 47,3 milijuna kuna, a Ministarstvo obrane njegovu je gradnju, koja je započela 2017., platilo prodajom stanova u svom vlasništvu.