drama na istoku europe

Neidentificirani objekt uočen iznad Rumunjske, u zrak odmah dignuti i MiG-ovi

14.02.2023 u 16:44

Bionic
Reading

Sustav nadzora rumunjskih zračnih snaga otkrio je zračni objekt koji je izgledao poput meteorološkog balona kako leti u zračnom prostoru Rumunjske, priopćilo je u utorak tamošnje ministarstvo obrane.

Rumunjska je vojska, javlja Reuters, odmah podigla dva MiG-a 21 koji su poletjeli prema području jugoistočne Rumunjske 10 minuta nakon što je sustav nepoznati objekt, no nisu mogli potvrditi prisutnost balona. Navodno je letio na visini od 11.000 metara.

Incident u Rumunjuskoj dogodio se usred diplomatskog spora između SAD-a i Kine nakon što su američki vojni avioni 4. veljače oborili kineski špijunski balon.

Rumunjsko ministarstvo obrane priopćilo je da su MiG-ovi ostali u zraku 30 minuta no nakon što nisu dobili vizualni ni radarsku potvrdu da u zraku leti meterološki balon, vratili su se u bazu.

Incident u rumunjskoj dogodio se i istog dana kada je Moldavija, koja graniči s Rumunjskom i Ukrajinom, nakratko zatvorila svoj zračni prostor iz sigurnosnih razloga.

Bijela kuća: Nitko nije preuzeo odgovornost za tri oborena objekta

Istodobno nijedna skupina ni pojedinac nije preuzeo odgovornost za obaranje triju balona koje je tijekom vikenda srušila američka vojska, ustvvrdio je Washington.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby u utorak je kazao da loši vremenski uvjeti otežavaju pronalazak ostataka srušenih objekata.

Kazao je i da SAD još nema čvrst uvid u porijeklo triju objekata te da će se o svemu više znati kada se pokupe ostaci.

No pojasnio je da su oni pali u teško dostupna područja. Dva su na zaleđenom sjeveru, a jedan u jezeru Huron, odakle je, kako je istaknuo, ostatke teško izvaditi.

Kirby je kazao da obavještajne službe razmatraju mogućnost po kojoj su baloni korišteni u komercijalne svrhe ili zbog znanstvenih istraživanja te da zasad nema naznaka da su tri srušena objekta povezana s kineskim programom špijunskih balona.