oboreni špijuni

Selak o balonima iznad SAD-a: Velik propust pretvaraju u PR

14.02.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Ivan Selak, umirovljeni hrvatski vojni pilot, gostujući na Večernji TV komentrirao je obaranje navodnih špijunskih balona u SAD-u

Smatra da Amerikanci trenutno rade komediju u kojoj veliki propust pretvaraju u veliki PR u kojem spašavaju svijet od izvanzemaljaca.

'Balon je otkrio netko tko ga je snimio fotoaparatom i stvar se zakotrljala. Postavilo se pitanje otkud nepoznati balon, ako nije američki? Onda je PR odradio svoj posao onako kako ga treba napraviti. Jedan veliki propust pretvaraju u pobjedu. Vidjeli su balon, ali nisu reagirali. Njihov sustav vidi te balone, ali oni se kreću jako sporo i praktički ih nose vjetrovi. Radari nisu napravljeni da svatko reagira na sitnice poput balončića i ptica. Nisu reagirali na to', kazao je Selak za Večernji. Dodao je da ne zna čemu služi balon, ali i dodao da je isti takav poletio 31. siječnja negdje blizu Santa Fea.

'Ne bi me iznenadilo da se time bave i Amerikanci, bilo to za proučavanje ili špijunažu', mišljenja je Selak. Kazao je da ne zna zašto su toliko aktualni Kinezi.

'Kada su ga Amerikanci otkrili, zašto ga nisu rušili? Jer nisu obratili pažnju na njega, a kad su ih pronašli, nisu ih odmah srušili jer bi ih javnost pitala zašto nisu ranije bili oboreni. Njihov prvi odgovor da prate balon bio mi je smiješan, a oni jednostavno nisu htjeli priznati grešku. Sada su se opametili. Sada sve primjećuju i ruše, čak i na sramotu kanadskog ratnog zrakoplovstva - iznad Kanade', kazao je Selak. Na pitanje je li takve objekte teško uočiti kazao je da se nešto slično dogodilo kod nas kad je doletio dron iz Ukrajine, a NATO nije reagirao.

'Vidjeli su ga, ali nisu reagirali jer je putovao nisko. Ovo je poprilično neugodna situacija za SAD, radi se o velikom propustu', smatra Selak i dodaje da će SAD sada javnost uveseljavati i rušenjem i drugih objekata koji se nađu iznad SAD-a i Kanade, koja ih očito nije sposobna rušiti.

  • +4
Potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia