LIJEČNICI VS. MINISTAR MILINOVIĆ

Nove mjere za borbu protiv reforme zdravstva

18.02.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Uz nenaplaćivanje participacije liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najavljuju neprihvaćanje modela koncesija kakav im je ponuđen, odbijaju priključenje ordinacija na Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH), ne žele potpisati ponuđene anekse ugovora, a odbacili su i novi pravilnik o ortopedskim pomagalima

Predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) na konferenciji za novinare u hotelu Antunović najavili su nove mjere kojima će se boriti protiv reforme zdravstva koja je, prema njihovu mišljenju, napravljena u hodu i koja ni pacijentima ni liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne ide na ruku. Uz nenaplaćivanje participacije KoHOM-ovci su najavili i ostale mjere kojima nastavljaju borbu.

Tako u budućnosti neće prihvatiti model koncesija kakav im je ponuđen, neće prihvatiti priključenje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH), odbijaju potpisivanje ponuđenog aneksa ugovora, a odbacili su i novi pravilnik o ortopedskim pomagalima.

'Ovakav model koncesionarstva vodi nas u tajkunizaciju zdravstva. Ne može lokalna uprava biti ta koja će odlučivati tko će raditi, a tko ne. One mogu imati eventualno savjetodavnu ulogu. O participacijama se manje-više sve zna, pa ću samo ponoviti da liječnici nemaju moralno pravo uzimati i ono malo novca što pacijenti imaju.

Spajanje na CEZIH značilo bi kršenje minimalno pet zakona RH. Mi bismo trebali dati podatke o nečijem zdravstvenom stanju u nekakav sustav i ti bi podaci trebali otići negdje i tko zna tko bi se sve njima mogao koristiti. To je nedopustivo i bila bi to prostitucija liječničke tajne.

Anekse ugovora koji su nam ponuđeni nećemo potpisati jer su neprihvatljivi. Pravilnik o ortopedskim pomagalima ćemo bojkotirati jer je HZZO suodgovornost i dužnost prebacio na liječnika u primarnoj zaštiti. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za taj posao nisu educirani i oni ne mogu biti ti koji će procjenjivati treba li nekom pomagalo ili ne', pojasnio je predstavnik KoHOM-a Marijan Malnar.

I dok podaci HZZO-a govore da je ponuđeni aneks ugovora s Ministarstvom zdravstva potpisalo 55 posto liječnika u PZZ-u, u KoHOM-u tvrde da ugovor nije potpisalo 70 posto od 2400 liječnika.

'Liječnici imaju najbolju volju da se situacija riješi. Oni nisu protiv reforme zdravstvenog sustava, samo žele da se ona kvalitetno napravi i zbog toga je upućen i formalni poziv ministru zdravstva Darku Milinoviću da dođe na razgovor o svim problemima.

Iako mu je poziv upućen 11. veljače, odgovora do danas nema, ali to ne znači da ga neće biti. Liječnike se svakodnevno zagušuje, povećana im je kvota sa 850 na 1020 pacijenata i ako ne ispune taj, prije svega, administrativni uvjet, postoji mogućnost da ostanu bez posla.

Da se ih se više zatrpava administrativnim poslovima, svjedoči i podatak da njihov rad regulira, prema podacima iz Informatora, 140 različitih zakonskih i podzakonskih akata koje oni moraju poznavati, a od kojih su mnogi međusobno u koliziji. Kako se onda liječnici uopće mogu posveti svom poslu?', zapitao se odvjetnik Rajko Mlinarić koji zastupa interese KoHOM-a.

Uza sve navedeno Mlinarić i Malnar najavili su i pokretanje određenih pravnih mjera protiv HZZO-a.