POTRAGA ZA DINOM MIŠKIĆEM

Nova nada: 'Vidjeli smo bijelu i onda crvenu signalnu raketu'

08.10.2019 u 09:24

Bionic
Reading

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je izvijestila da je uočena 'moguća signalna raketa' u noći na ponedjeljak u blizini područja potrage za potonulim brodom Borubon Rhode koji je potonuo u Atlantiku krajem srpnja, prenosi Le Parisien. 'Brod Alp Striker, koji je unajmila Bourbon grupacija, na putu prema području potrage izvijestio je da su dvojica promatrača na mostu uočila bijele i crvene signale u trajanju od 20 sekundi koje su protumačili kao moguće signale poziva u pomoć', navela je prefektura

'Područje u kojem je uočen signal u skladu je s pretpostavkama o mogućoj lokaciji povezanoj s potonulim Bourbon Rhodeom', dodaje su u priopćenju prefekture no 'potraga koju je poduzeo Alp Striker [...] za sada nije dala rezultata'.

Regionalni centar za spašavanje 'odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak'. Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost.

'U utorak ujurtro Hercules C-130 američke obalne straže preletjet će to područje', navela je prefektura.

U međuvremenu, obitelj i prijatelji šibenskog kapetana Dina Miškića ne odustaju. Ne mire se s prvotnom odlukom francuskih vlasti da se okonča intenzivna operacija potrage za pomorcima s broda Bourbon Rhode, koji je 26. rujna potonuo u Atlantiku. Zato su pokrenuli crowdfunding kampanju kojom namjeravaju samofinancirati nastavak potrage, ukoliko ta tri nova broda skrenuta s kursa, ALP Striker i zrakoplov Hercules ne uspiju već danas locirati otkud je došao raketni signal. Preko noći prikupljeno je više od 15.000 eura.

>>> Šef diplomacije: I dalje se traga kapetanom Miškićem, to je zasluga cijelog državnog vrha

Podsjetimo, brodarska kompanija Bourbon objavila je u ponedjeljak da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni.

ALP Striker Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Do danas, operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce', piše Bourbon u priopćenju za medije.

Napominje da su sredstva u potrazi za traganje i spašavanje angažirana od 26. rujna bile "izuzetnih razmjera" kako u pomorskim tako i zračnim snagama.

"Svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također su mobilizirani kako bi primjereno motrili područje", stoji u priopćenju brodarske kompanije.

Bourbon Rhode Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Ranije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

U tekstu priopćenja za medije kompanija Bourbon obavještava u ponedjeljak da su trojica spašenih pomoraca fregatom "Ventose" nacionalne mornarice uplovila u Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara koja su pronađena vraćena su njihovim obiteljima.

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremeljene su za preživljavanje do 30 dana.