REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Njujorški soj krenuo je sa sjevera Manhattana još u studenome i stigao u Hrvatsku. Evo što osobito brine stručnjake

02.03.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Njujorški soj koronavirusa već je stigao u Hrvatsku, iako su prvi natpisi o toj varijanti objavljeni u Americi tek krajem prošlog tjedna. Zasad je poznato da se novi soj, nazvan B.1.526, širi brže od klasičnog soja i nosi mutaciju koja može oslabiti učinkovitost cjepiva, pa stručnjaci pomno motre što se događa s ovom novom globalnom prijetnjom

'Pažljivo pratimo tu situaciju', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na jučerašnjoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite. Više od toga nije mogao reći jer informacije o njujorškom soju zasad stižu na kapaljku.

Novi soj pojavio se još u studenome, no trebalo je pričekati na objavu prvih istraživanja. Do sredine veljače B.1.526 činio je oko 12 posto slučajeva u New Yorku, objavili su znanstvenici sa sveučilišta Columbia. Najvjerojatnije je 'stasao' u njujorškom kvartu Washington Heights na krajnjem sjeveru Manhattana, odakle se proširio u ostale dijelove grada, kazao je glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci na brifingu s novinarima.

Dr. Rochelle Walensky, ravnateljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ističe da je 'veoma zabrinuta' jer neke savezne države ublažavaju epidemiološke mjere temeljem pada broja novozaraženih. Međutim SAD i dalje svakog dana broji desetke tisuća novih slučajeva zaraze.

'70.000 slučajeva dnevno čini se dobrim u odnosu na brojke otprije samo nekoliko mjeseci. No čujte me dobro: na ovoj razini i uz nove varijante, mogli bismo izgubiti tlo pod nogama koje smo dugo gradili', kazala je Walensky.

Javno dostupni podaci o analizi uzoraka s područja New Yorka i okolice ne pokazuju, kako se očekivalo, prevlast brazilskog i južnoafričkog soja. Umjesto toga, analizirajući u siječnju 1100 uzoraka, pronašli su u velikim brojevima upravo domaću varijantu koronavirusa, rekla je dr. Anne-Catrin Uhlemann, profesorica na sveučilištu Columbia.

U još uvijek nerecenziranoj studiji sveučilišta Columbia navodi se da je novi soj osim u gradu New Yorku otkriven u okrugu Westchester na sjeveru, kao i u saveznoj državi Connecticut. Ustanovljene su zabrinjavajuće sličnosti novog soja s južnoafričkom (B.1.351) i brazilskom varijantom (P.1). Najveći povod za zabrinutost predstavlja promjena u dijelu proteinskog šiljka virusa, E484K, prisutna u sva tri soja. Ranije istraživanje pokazalo je da su antitijela cijepljenih osoba manje učinkovita u neutralizaciji virusa B.1.351, a taj učinak primarno je rezultat mutacije E484K.

Fauci je u ponedjeljak napomenuo da administracija predsjednika Joea Bidena uzima pojavu novoga soja koronavirusa u New Yorku 'vrlo ozbiljno'. Novi soj virusa jako se brzo širi New Yorkom, a Fauci napominje da je u stanju zaobići zaštitu koju pružaju cjepiva i liječenje antitijelima.

Američke zdravstvene vlasti sve su zabrinutije da bi nova, izrazito zarazna varijanta koronavirusa mogla promijeniti pozitivan trend u SAD-u i odgoditi oporavak nacije od pandemije. Zbog toga potiču građane da se cijepe prije nego što se proširi novi i opasniji soj.

'Zabrinjava to što se na području New Yorka broj slučajeva ne smanjuje istom brzinom kao u ostalim dijelovima SAD-a. Fizičko distanciranje i nošenje maski usporit će širenje svih sojeva, a te napore sada treba udvostručiti', poručila je Uhlemann.

  • +15
Koronavirus u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jutros je napomenula da su svi kapaciteti za sekvenciranje u Hrvatskoj sada povezani kako bi se mogli dokazati novi sojevi. Taj sustav, kako je rekla, 'sve više napreduje', ali je još uvijek posebno važna suradnja s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), kojemu se na tjednoj bazi šalju uzorci na sekvenciranje - i upravo su tamo otkrivena dva slučaja njujorškog soja u Hrvatskoj.

'Pojava novih sojeva je dokaz da se treba što žurnije cijepiti što više ljudi. Što duže virus bude među nama, ima više izgleda da se promijeni', napominje Pavić Šimetin.