tolerancija i solidarnost

Njemačka zbog povlačenja iz 'OneLove' kampanje ostala bez značajnog sponzora

25.11.2022 u 18:36

Bionic
Reading

Njemačka je u svom press centru u Katru u petak zamijenila logo lanca supermarketa REWE s porukom 'OneLove' koju je oko ruke na Mundijalu trebao nositi kapetan njemačke reprezentacije Manuel Neuer. Tako se obistinila prekjučerašnja najava REWE-a da će zbog zaokreta u stavu njemačke reprezentacije oko nošenja trake oni povući svoje reklame. Povrh svega REWE je obavijestio Njemački nogometni savez (DFB) da neće obnoviti sponzorski ugovor nakon Svjetskog prvenstva

Trake za ruku, namijenjene slanju poruke tolerancije, povezanosti i protivljenja svim oblicima diskriminacije, u središtu su pozornosti otkako je FIFA zaprijetila kaznama za kapetane europskih momčadi ako ih budu nosili u znak podrške LGBTQ osobama u Kataru, gdje je homoseksualnost protuzakonita.

Njemačka je isprva rekla da će kapetan momčadi Manuel Neuer nositi traku, ali su napravili zaokret nakon prijetnje Fife dan prije svoje prve utakmice u srijedu.

Kao rezultat povlačenja Njemačke, veliki lanac trgovina mješovitom robom Rewe ukinuo je svoju reklamnu kampanju s Njemačkim nogometnim savezom (DFB).

Njemačka reprezentacija bila je jedna od sedam europskih zemalja koje su se prijavile da njihovi kapetani nose raznobojne trake oko ruke, ali sve su napustile kampanju nakon što je Fifa zaprijetila izdavanjem žutih kartona igračima koji su ih nosili.

REWE, koji je nedavno priznat od strane UHLALA grupe kao LGBTIQ+ prijateljski poslodavac, naveo je da je suspendirao svoj ugovor s DFB-om s trenutačnim učinkom te da se odriče svojih prava oglašavanja.

'Tvrtka se smatra pozvanom da se jasno distancira od Fifinog stajališta i da se odrekne svojih prava oglašavanja iz ugovora s DFB-om – posebno u kontekstu Svjetskog prvenstva', rekao je Rewe u izjavi.

Lionel Souque, izvršni direktor Rewea Group, dodao je: “Za nas nogomet znači, između ostalog, poštenu igru, toleranciju i solidarnost – mi također podržavamo te vrijednosti.

Nancy Faeser, njemačka ministrica sporta s trakom OneLove Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

“Zalažemo se za raznolikost – a nogomet je također raznolikost. Taj stav živimo i taj stav branimo – čak i protiv mogućeg otpora. Fifin skandalozan stav potpuno je neprihvatljiv za mene kao izvršnog direktora raznolike tvrtke i kao nogometnog navijača.”

Njemačka reprezentacija je svoje nezadovoljstvo Fifinim stavom izrazila uoči utakmice s Japanom.

Pozirajući prije nje njemački igrači su pokrili usta poslavši jasnu poruku da im je zabranjeno govoriti i iznositi mišljenje u zemlji koja je domaćin ovog Svjetskog prvenstva.

U znak podrške OneLove kampanji čak je i njemačka ministrica sporta Nancy Faeser nosila traku na utakmici s Japanom sjedeći s njom među uzvanicima na stadionu u Katru.

Fifin stav o kampanji OneLove potaknuo je DFB da razmotri pravni postupak pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS).