iza kulisa

Kamerun istrčao u dresovima proizvođača koji se prvi put pojavio na Mundijalu. Cijela priča imat će sudski epilog

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 21:30
  • Objavljeno 24.11.2022 u 19:36
tportal

Izvor: EPA / Autor: LAURENT GILLIERON

Nike je opremio dresovima najviše reprezentacija na SP-u u Katru dok su prvi izlazak na najvažniju nogometnu smotru imali brendovi Maajid i One All Sports. A za ovaj potonji i njegovo opremanje Kameruna, koji je na današnjoj premijeri protiv Švicarske izgubio 1:0, veže se zanimljiva priča koja će imati sudski epilog

Nike, Adidas, Puma naprijed, svi ostali iza. Tako bi se ukratko mogla sažeti bitka proizvođača sportske opreme na Svjetskom prvenstvu u nogometu koje se upravo odvija u Katru. Od 32 reprezentacije, njih 26 opremaju tri spomenute kompanije.

A točno polovicu od tih 26 obukao je Nike. Adidas je opremio sedam reprezentacija, a Puma šest te joj nedostaje najvažnija momčad - Italija - jer se nije uspjela kvalificirati.

Po jednu reprezentaciju u svom portfelju imaju Hummel, Kappa, Marathon, New Balance, Maajid i One All Sports. A upravo posljednja dva brenda imala su premijeru u Katru. Maajid, iranski proizvođač sportske opreme, opskrbio je iransku reprezentaciju dok je One All Sports opremio Kamerun.

Kamerunci su tako danas istrčali u dresovima američkog proizvođača opreme, nepoznatog u nogometnim krugovima.

Sve do ljeta činilo se da će Kamerun u Katru igrati u dresovima svog francuskog partnera Le Coq Sportif, s kojim je imao trogodišnji ugovor na snazi do kraja 2023., pa su Francuzi već pripremili i u prodaju pustili dresove za SP.

Tko oprema koga?

Nike - 13 momčadi: Katar, Poljska, Saudijska Arabija, Brazil, Francuska, Hrvatska, Engleska, Nizozemska, Južna Koreja, Kanada, Portugal, SAD, Australija. Adidas - 7: Njemačka, Belgija, Španjolska, Argentina, Japan, Meksiko, Wales. Puma - 6: Srbija, Švicarska, Urugvaj, Gana, Maroko, Senegal. Po jednu momčad opremili su: Hummel - Danska,  Marathon - Ekvador, Maajid - Iran, Kappa - Tunis, New Balance - Kostarika i One All Sports - Kamerun.

Međutim u srpnju je Kamerunski nogometni savez (FECAFOOT) naprasno odlučio raskinuti ugovor s francuskom kompanijom optužujući je da nije osigurala opremu za sve kamerunske momčadi i otvorila obećane trgovine u Kamerunu.

Mjesec kasnije u priču ulazi One All Sports te je, kako kaže nekad proslavljeni nogometaš, a danas predsjednik FECAFOOT-a Samuel Eto'o, dao najbolju ponudu. Amerikanci su primarno orijentirani na motosport.

Zbog raskidanja ugovora Le Coq Sportif je krajem rujna, prema pisanju France24, podigao tužbu protiv FECAFOOT-a i ova priča će imati sudski epilog.

Dresovi koje je za SP napravio Le Coq Sportif

Dresovi koje je za SP napravio Le Coq Sportif

Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Beloumou Olomo / AFP / Profimedia

Radeći inspekciju novog dresa prije početka prvenstva, Footyheadlines je napisao da logotipi nisu centrirani odnosno simetrično postavljeni te da su loše prišiveni i da je u konačnici dres loše kvalitete.

FECAFOOT i One All Sports potpisali su trogodišnji ugovor, a brojke su ostale u domeni poslovne tajne. Ono što je objavljeno to je da će Amerikanci svake godine morati isporučiti opremu za nacionalne momčadi i osigurati VIP autobus.

Jedan od najdugovječnijih sponzorskih ugovora ima Adidas s njemačkom reprezentacijom te je oprema od 1954., a ugovor je 2018. produžen do 2026. godine. Smatra se to ujedno i najunosnijim ugovorom o sportskoj odjeći za nacionalnu momčad, za koji Njemački nogometni savez (DFB) dobiva oko 50 milijuna eura godišnje.

Dodajmo na kraju da su pobjednici posljednjih šest SP-a nosili Adidas (3), Nike (2) i Pumu (1).

Kamerun u opremi One All Sportsa na SP-u u Katru

Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!