strah od kartona

Nijemci na nož dočekali odluku o kapetanskoj traci: Kukavice su pristale na truli kompromis Fife

22.11.2022 u 17:00

Bionic
Reading

Njemački tisak je „na volej“ dočekao odluku sedam reprezentacija da u Katru kapetani ipak ne nose šarenu kapetansku traku u znak prosvjeda. To je, piše, kukavičluk pred prijetnjama ciničnog šefa Fife Giovannija Vincenza Infantina

„One Love akcija je propala", piše tjednik Die Spiegel na svom portalu o namjeri kapetana sedam reprezentacija, između ostalih i Njemačke, da na Svjetskom prvenstvu u Katru nose šarenu kapetansku traku koja je trebala simbolizirati borbu protiv homofobije, rasizma i antisemitizma, piše DW.

„Manuel Neuer, Harry Kane i kapetani drugih europskih reprezentacija poklekli su pod pritiskom Fife“, piše Der Spiegel. „Razlog je – prijetnja žutim kartonom.“

Dok pljušte kritike na račun Fife, ona odgovara članom 13.8.1. pravilnika o sportskoj opremi, gdje se navodi da su kapetani dužni nositi „službenu“ traku koju daje Fifa. Ta traka predstavljena je tek u petak, dva dana pred početak Mundijala, a na njoj će pisati poruke poput „Nogomet ujedinjuje svijet“, „Spasimo planet“ i „Obrazovanje za sve“.

Kritičari vjeruju da je to napravljeno samo kako bi se uništila ideja trake „One Love“. Na njoj su crvena, crna i zelena boja s panafričke zastave, te pink, žuta i plava s panseksualne zastave.

„Doživjeli smo neviđeni postupak u povijesti Svjetskih prvenstava. Ovu konfrontaciju koju je izazvala Fifa nećemo voditi preko leđa Manuela Neuera“, ocijenio je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Bernd Neuendorf.

Kako prenosi portal javnog servisa ARD, njemački savez je bio spreman, ako treba, platiti i novčanu kaznu zbog trake. „Ali, ne možemo dovesti naše igrače u situaciju da dobiju žuti karton ili da čak budu prisiljeni napustiti teren“, dodao je Neuendorf.

Slično su objasnili i iz Engleske, Waelsa, Nizozemske Belgije, Švicarske i Danske, čiji su kapetani također odustali od trake „One Love“ kojom su namjeravali prosjvjedovati protiv uvjeta u Katru.

Njemački tisak uglavnom kritizira sve redom – Katar i Fifu, ali i nogometne saveze europskih zemalja jer su se podvili rep. „Kukavičluk nogometa“, naslov je komentara na portalu tjednika Die Zeit gdje piše da je kapetanska traka ionako bila „truli kompromis“ i „najmanji mogući znak solidarnosti s LGBTQI".

Kelnski list Stadt-Anzeiger žali što se europski savezi nisu pokazali prkosnijima: „Bilo je neophodno i poželjno da dođe do skandala kojim bi nacije poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske držale ogledalo Fifi. Ali one to ne rade, nego dopuštaju da ih Fifa voza."

„Ovim aktom poniznosti samozvane dobre nacije sasvim potvrđuju riječi ciničnog predsjednika Fife, Infantina, koji je Zapadu prebacio dvostruke moralne aršine. Jer, upravo je to ovdje dokazano. To je i kukavičluk“, dodaje list.

FAZ pak bilježi: „Već je prijetnja bila dovoljna da se nesuđeni pobunjenici predomisle. Infantino je točno procijenio koliko je slabašna njihova volja za otporom.“

Magazin Ciceron u online izdanju piše: „Još prilikom dodjele prvenstva Katru moglo se znati da pripadnici LGBTQ+ zajednice u Katru nisu samo diskriminirani, nego da se po šerijatskom pravu kažnjavaju robijom i bičevanjem. Pa opet, to niti je spriječilo Njemački nogometni savez da sudjeluje, niti je spriječilo naš javni servis da prijenose pustinjskog prvenstva financiraju milijunima eura pretplatnika."

Nastavlja se u sarkastičnom tonu, „žaljenjem“ što njemački golman Neuer ipak neće nositi šarenu traku: „Naposljetku je ’pokazivanje stava’ disciplina u kojoj Nijemci uvijek igraju na svjetskom nivou. Ovo je bila odlična šansa da se njemačka publika utješi zbog prijetećeg nogometnog fijaska i da se barem postane svjetski prvak ljudskih prava.“

List Donaukurier iznosi nadu da će nogomet krenuti nekim drugim pravcem, od onog koji je turnir odveo u „autokratsku pustinjsku državu“ gdje su prihvaćene „stotine mrtvih gastarbajtera na gradilištima stadiona“ i „opskurna sramotna ceremonija otvaranja“, te još i zabrana „One Love“ kapetanske trake.

„Ostaje nada da će nogometni svijet uskoro stati na kraj ovoj bijednoj igri Infantina i kompanije“, dodaje list.

  • +41
SP u nogometu, Katar, Doha, ceremonija otvaranja, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK