borba s koronakrizom

Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2020 18:49
  • Objavljeno 18.05.2020 u 18:49
tportal

Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Njemačka i Francuska se žele zajednički boriti s posljedicama gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, priopćili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak

"Koronakriza iziskuje izvanredno i jedinstveno ulaganje napora a Njemačka i Francuska su na to spremne", rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za tisak u Berlinu nakon sastanka preko videoveze s francuskim predsjednikom Macronom.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni financijski plan Europske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

Ovaj zajednički fond bi se trebao, kako je naglasila Merkel, "smiono, privremeno i ciljano" boriti za izlazak europske privrede iz recesije.

"Naš cilj je jasan. Europa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izići ojačani", rekla je Merkel.

I Merkel i Macron su naglasili kako Europska unija u ovoj izvanrednoj situaciji mora posezati i za izvanrednim mjerama. Francuski predsjednik Macron je ukazao na potrebu pojačanje nadležnosti EU-a i u pitanjima zdravstvene politike.

"Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Europske unije. To se mora promijeniti", rekao je Macron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi se trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU-a i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU-a. "Nacionalna država sama nema budućnosti", zaključila je Merkel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!