'OBAMA EFEKT'

Njemačka dobila prvog gradonačelnika crnca

04.06.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Četrdesetogodišnji John Ehret, čiji je otac bio afričko-američki vojnik, a majka porijeklom Njemica, postao je gradonačelnik mjesta Mauer u blizini Heidelberga, u južnoj Njemačkoj u petak, javlja Der Spiegel. Nijemac koji je radio za Bundeskriminalamt (BKA), njemački ekvivalent FBI-ja, prvi je njemački crni gradonačelnik

Gotovo bez kampanje, John Ehret je prikupio nešto više od 58 posto glasova pobijedivši državnog službenika u mjestu od oko 4.000 stanovnika. Promatrači su rekli da je Ehret profitirao od tzv. 'efekta Obama', iako uvježbani policijski inspektor nije želio usporedbu.

Sve što Ehret zna o svom ocu Amerikancu je to da je bio stacioniran kao američki vojnik u Karlsruheu. Njegova je majka oboljela od tumora na mozgu kada je bio dijete te ga je dala u dječji dom u dobi od dvije godine.

Kada je imao šest godina, posvojila ga je obitelj Ehret Mauer. John je postao zvijezda u selu budući da je bio jedini crni stanovnik tog mjesta na jugu Njemačke. Bio je poznat kao Pelé u klubu gdje je igrao nogomet. Njegov je otac inače ugledni član Socijaldemokratske partije u općini.


Ehret kaže kako njegova boja kože nikada nije bila problem - bilo u Njemačkoj ili u mnogim mjestima kamo je putovao kao član BKA, gdje je inače bio prvi crni zaposlenik. Njegov poslodavac ga je jednom prilikom čak poslao i da nadgleda neonacistički koncert, piše Der Spiegel.

Ehret je poslan u inozemstvo mnogo puta, uključujući i nekoliko misija Ujedinjenih naroda. Radio je kao istražitelj u napadima u Libanonu, kao mentor u Sarajevu i kao savjetnik za obnovu afganistanskih policijskih snaga. Specijalizirao se za državnu administraciju.

Kada je vidio da je mjesto načelnika ostalo prazno, jer je prethodni gradonačelnik otišao negdje drugdje, Ehret se prijavio za posao.

'Nisam dugo oklijevao', rekao je Ehret.

Tahir Della, predsjednik inicijative Crnci u Njemačkoj rekao je: 'Prije Ehreta nije bilo crnog gradonačelnika u Njemačkoj. Bio je jedino gradonačelnik indijskog podrijetla u istočnom njemačkom gradu 1993. godine.'

Ehret, koji tvrdi da nikada nije doživio diskriminaciju u Njemačkoj, sada je u neobičnom položaju u kojem crni Nijemci žele da bude primjer drugima. No on nije zainteresiran za tu ulogu.

'Imam osjećaj da sam previše Nijemac za to', rekao je Ehret.