ZAMAH POPULARNOSTI

Njemačka: Desničarski AfD u nedjelju dobiva prvog gradonačelnika?

23.09.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Njemačka desna, populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ima priliku ove nedjelje ostvariti još jedan uspjeh u zamahu popularnosti koji na njemačkoj političkoj sceni bilježi u posljednje vrijeme: postaviti prvog gradonačelnika nekog njemačkog grada

Strategija AfD-a, primijenjena na istoku Njemačke, da preko uspjeha na lokalnoj razini prisili tzv. etablirane stranke na suradnju i u parlamentima saveznih pokrajina ove bi nedjelje mogla postići još jedan uspjeh. U tirinškom gradu Nordhausenu građani biraju novog gradonačelnika i veliki su izgledi da to postane upravo kandidat AfD-a Joerg Prophet.

CDU pomaže AfD-u?

Nakon uspjeha pri izboru za načelnika okruga u Sonnebergu, također u Tirinškoj te načelnika mjesta Raguhn-Jessnitz u Saskoj-Anhaltu, AfD-u bi ovo bilo prva osvojena funkcija gradonačelnika jednog grada. Da je suradnja s etabliranim političkim strankama, koje se inače redom ograđuju od AfD-a kao ekstremno desne stranke, sve više stvarnost, pokazuje i nedavni primjer iz parlamenta Tirinške, gdje je oporbena Kršćansko-demokratska unija (CDU), uz pomoć glasova Liberalno-demokratske stranke (FDP) ali i AfD-a, preglasala vladajuću koaliciju stranaka Ljevice, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih na pitanju poreza. Premijer Tirinške Bodo Ramelow (Ljevica) ovaj potez CDU-a je okarakterizirao kao „crni dan za demokraciju“.

Ovo koketiranje oporbenog CDU-a s AfD-om, iako stranka na saveznoj razini uvjerava birače kako neće biti suradnje s „ekstremnom ljevicom ni i s ekstremnom desnicom“, moglo bi dodatno pomoći kandidatu AfD-a da u nedjelju zaista osvoji poziciju gradonačelnika u Nordhausenu. Suradnja AfD-a i CDU-a pokazuje i onim biračima koji još uvijek zaziru od davanja glasa jednoj ekstremno desnoj stranci kako ta stranka svakim danom prestaje biti kratkotrajni politički hir i pretvara se u stranku koja je tu da bi ostala. U drugom krugu izbora natječu se AfD-ov Propeth, poduzetnik koji je u prvom krugu dobio 42,1 posto glasova, i njegov konkurent i aktualni gradonačelnik, nezavisni Kai Buchmann, 23,7 posto.

Gubitak ugleda

Dosadašnji gradonačelnik Buchmann strahuje da bi u slučaju pobjede AfD-ovog kandidata Nordhausen mogao izgubiti imidž otvorenog i liberalnog grada. U njemu se nalazi visoka škola s mnogo studenata iz inozemstva, a i integracija izbjeglica je do sada ovdje slovila kao uspješna.

Oko nedjeljnog ishoda strepe i u obližnjem memorijalnom centru Mittelbau-Dora, nekadašnjem koncentracijskom logoru gdje su prisilni radnici iz čitave Europe gradili podzemna postrojenja za Hitlerovo „osvetničko oružje“, rakete serije „V“. Direktorica memorijalnog centra Anett Dremel je u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle rekla kako svakodnevno dobiva mailove preživjelih logoraša koji ne mogu vjerovati da bi Nordhausen mogao dobiti gradonačelnika iz redova AfD-a. Njihov kandidat Prophet na svojim predizbornim skupovima redovito govori kako 8. svibnja 1945. nije bio dan oslobođenja nego dan kapitulacije.

Mnogim političarima AfD-a predbacuje se povijesni relativizam i koketiranje s nacionalsocijalizmom, a neki od njih završili su i pred sudom zbog korištenja simbola nacionalsocijalizma.

I šef ogranka AfD-a za Tirinšku, Bjoern Hoecke, koji slovi kao tvrdolinijaš unutar stranke, zalaže se za promjenu politike sjećanja u Njemačkoj „za 180 stupnjeva“. Ogranak AfD-a u Tirinškoj slovi kao izrazito ekstreman unutar same stranke te se već dvije godine nalazi na listi saveznog Ureda za zaštitu ustavnog poretka kao „nedvojbeno ekstremno desna organizacija“. Na tom popisu su još neki pokrajinski ogranci stranke, kao i kompletna mladež AfD-a.

AfD na istoku zemlje sve jači

Usprkos tomu se AfD u Tirinškoj već dulje vrijeme u ispitivanjima javnog mnijenja etablirao kao najjača politička stranka. Prema posljednjim podacima, AfD bi u ovoj saveznoj pokrajini biralo 32 posto birača, 10 posto više nego stranku Ljevica. Analitičari sumnjaju da će se do pokrajinskih izbora u Tirinškoj sljedeće godine nešto promijeniti.

Slična je situacija i u susjednim pokrajinama Brandenburgu i Saskoj, gdje AfD također u ispitivanjima prelazi granicu od 30 posto. I u ove dvije pokrajine se sljedeće godine održavaju izbori za lokalni parlament.

AfD je osnovana kao stranka kritičara zajedničke valute eura, ali se tijekom migrantske krize, još u vrijeme vlasti kancelarke Angele Merkel i dolaska velikog izbjegličkog vala, usmjerila na temu izbjeglica.

Prema većini analiza stranka svoju trenutnu popularnost zahvaljuje nezadovoljstvom građana radom aktualne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Scholza.

Pritom se posebice kritizira useljenička politika, prije svega velik broj izbjeglica koja pojačano stižu u Njemačku. U svojim zahtjevima za zatvaranjem granica za izbjeglice AfD-a ima sve širu podršku birača, koji u ispitivanjima javnog mnijenja izbjeglički problem doživljavaju kao jedan od najakutnijih problema Njemačke trenutno. U potpori AfD-u prednjače pokrajine na istoku zemlje, u kojima je još uvijek prisutno nezadovoljstvo dosezima njemačkog ujedinjenja, odnosno i dalje prisutnim zaostajanjem za većinom zemlje.