PODACI WIKILEAKSA

Nitko u SOA-i nije odgovarao za curenje imena djelatnika

09.02.2016 u 07:35

Bionic
Reading

U pregovorima za kupnju softvera za nadziranje internetske komunikacije građana SOA je predstavnicima talijanske kompanije navodno otkrila previše podataka o svom radu, djelatnicima i financijama, piše Jutarnji list

Za taj propust u kojem su putem WikiLeaksa prije oko godinu dana otkrivena imena sedam djelatnika SOA-e, tvrde u Jutarnjem listu, do danas nitko nije odgovarao.

Naime, još je lani u lipnju WikiLeaks objavio korespondenciju mailom između djelatnika SOA-e i talijanske kompanije u kojima se razotkriva identitet djelatnika SOA-e i cure podaci od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost.

U korespondenciji objavljenoj na WikiLeaksu o namjeri SOA-e da nabavi softver za nadzor Vibera, WhatsAppa i Skypea u prvom je planu tvrtka AlfatecGroup, o čemu je pisao i tportal. Riječ je o nizu e-mailova u kojima su provaljeni osjetljivi i strogo povjerljivi podaci, čime je ugrožena nacionalna sigurnost, a o tome nije pokrenuta nikakva istraga.
Ova afera ponovno se našla u medijima dok se čeka premijerova odluka o razrješenju šefa SOA-e Dragana Lozančića, što je prva zatražila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Više možete pročitati ovdje.