AMERIČKI SAN

Ništa od ukidanja viza za SAD

04.12.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Sve dok postotak odbijenih viza iz Hrvatske ne padne ispod tri posto, naša država neće biti uključena u program oslobađanja od viza

Hrvatski državljani zasad neće dobiti priliku putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize. Iako Hrvatska ispunjava gotovo sve sigurnosne i ostale uvjete, na putu ukidanja viza odnedavno se ispriječila nova barijera, i to administrativne prirode.

Neuspjeh elektronskog nadzora

Visa Waiver Program (VWP) omogućuje državljanima 35 zemalja da u SADputuju turistički ili poslovno bez vize te da tamo ostanu do 90 dana.Program postoji od 1986. godine, a u njemu su, među ostalima, Italija,Belgija, Japan, Češka, Mađarska i druge zemlje. Da bi bila primljena uprogram, zemlja mora ispuniti niz sigurnosnih i drugih zahtjeva, poputonih koji se tiču razmjene sigurnosnih podataka s američkom stranom,pravovremenog izvješćivanja o izgubljenim i ukradenim putovnicama islično.
    Jedan od osnovnih uvjeta da bi blaže zakonodavstvo(ono koje je predviđalo do deset posto odbijenih zahtjeva) ostalo nasnazi bio je da u američkim zračnim lukama do početka srpnja ove godinebude uspostavljen elektronički sustav koji može registrirati 97 postostranaca koji su napustili zemlju. Prema tvrdnjama naših sugovornika,sustav nije na vrijeme bio na snazi pa je to razlog što jezakonodavstvo pooštreno.

Od početka srpnja ove godine američka je strana ponovno pooštrila kriterije koje država treba ispuniti da bi bila uključena u tzv. Visa Waiver Program (VWP). Postotak odbijenih zahtjeva za izdavanje viza ne smije više prelaziti tri posto godišnje. Od 2007. do srpnja ove godine granica je bila postavljena na deset posto.

Hrvatska se, pak, već godinama kreće na razini od četiri do pet posto odbijenih viza, odnosno američka strana godišnje odbije 600 do 700 zahtjeva hrvatskih državljana.

S obzirom na to, Hrvatska je imala dobre šanse da SAD uskoro ukinu vize za hrvatske državljane. No, kako su zakonodavne odredbe postrožene, te su šanse sada značajno smanjene.

Da je došlo do promjena u pravilima, za naš je list ustvrdio novi amerčki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley. Na naše pitanje hoće li hrvatski državljani moći putovati u SAD bez viza, primjerice, 2012. godine, Foley je kazao da to »ovisi o čimbenicima koje nitko ne može kontrolirati«.

– Zakonodavstvo SAD-a koje uređuje tzv. Visa Waiver Program povezano je s jednom objektivnom okolnosti, a to je postotak odbijenih molbi za izdavanje viza.

U jednom kratkom vremenskom razdoblju, bilo je dozvoljeno da stopa odbijenih bude deset posto. No, to je vrijedilo privremeno, do prošlog ljeta.

Sada samo se vratili na tradicionalnu razinu od tri posto. Sve dok postotak odbijenih viza iz Hrvatske ili bilo koje druge zemlje ne padne ispod tri posto, ta zemlja ne može biti uključena u spomenuti program. Hrvatska već niz godina ima četiri do pet posto odbijenih molbi, istaknuo je veleposlanik koji smatra da ukidanje viza velikim dijelom »simbolično pitanje, odnosno da važnost koja mu se pridaje nadilazi njegovu stvarnu vrijednost«.

Pritom podsjeća da je SAD poduzeo neke druge mjere, primjerice, »produžena je valjanost hrvatskih viza s pet na deset godina«.

– Osim toga, ako putujete u SAD s vizom imate čak i neke prednosti koju ne biste imali da putujete bez vize: recimo, možete ostati dulje, jer ako nemate vizu, morate napustiti zemlju nakon 90 dana. Mi se slažemo s hrvatskom vladom da trebamo raditi na tome da postavimo temelje za ukidanje viza, ali moramo biti i realistični, izjavio je veleposlanik.

Prema tvrdnjama naših sugovornika upućenih u problematiku viznog sustava, Hrvatska se doista nastavlja pripremati kako bi – u trenutku kada američko zakonodavstvo opet bude ublaženo ili kada stopa odbijenih zahtjeva padne ispod tri posto – svi ostali uvjeti bili ispunjeni. Jedan od najvažnijih uvjeta je uvođenje biometrijskih putovnica koje će hrvatski državljani moći dobiti od početka sljedeće godine.