proziva dorh

Nino Raspudić: Očito sam nitko i ništa u Zagrebu i Hrvatskoj pa nisam imao čast boraviti u tom klubu Dragana Kovačevića

22.09.2020 u 17:53

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić smatra da je iz posljednje afere vidljivo da u Hrvatskoj postoji duboka država koja seže daleko ispod površinskih svađa na relaciji HDZ-SDP. Po njemu je DORH najveći problem Hrvatske. Pozvao je sve koji imaju informacije o ljudima koji onemogućavaju istrage unutar institucija da ga o tome izvijeste

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić na pitanje je li on bio u sad već famoznom "klubu" u Slovenskoj ulici u Zagrebu za N1 je odgovorio: "Nisam nažalost, očito sam nitko i ništa u Zagrebu i Hrvatskoj pa nisam imao čast boraviti u tom klubu."

Nije mu iznenađenje što sve više političkih aktera priznaje da su bili u klubu. Raspudić to vidi kao dokaz tzv. duboke države koja je na djelu u Hrvatskoj, a koja je dublja od površinskih svađa na razini HDZ-SDP.

Za Dragana Kovačevića kaže da je bio prvo u SDP-u gdje se kandidirao i za predsjednika stranke, zatim je otišao u HNS, pa ga je SDP postavio na čelo Janafa, a HDZ ostavio na tom mjestu. "Otkud u klubu i HDZ-ovci i SDP-ovci i HNS-ovci kada su oni tobože politički protivnici", zapitao se.

Oko postupanja DORH-a kaže da bi priča bila zabavna i mogli bi se šaliti na račun kluba kada se ne bi radilo o najozbilnijoj krizi institucija do sada.

"Predsjednik Republike izravno optužuje premijera i ministra unutarnjih poslova i govori o kriminalnom curenju informacija iz DORH-a. Svjedočimo u aferama da netko praćenim osumnjičenicima dojavi da se provodi istraga pa Josipa Rimac uništva bubice, a Dragan Kovačević baca mobitel u Savu.

U Hrvatskoj ne postoji istraživačko novinarstvo, postoji dojavljivačko pa onda netko iz DORH-a dojavljuje Nacionalu, Jutarnjem, Večernjem, ali to dozirano i ciljano."

Najavio je da će Mostovi zastupnici sutra održati press konferenciju na kojoj će iznijeti neke prijedloge, a on je za formiranje saborskog istražnog povjerenstva o curenju informacija iz DORH-a.

Na pitanje misli li da je na nedjelovanje policije prošle godine utjecala činjenica da je u klubu bio i Jakov Kitarović kaže da su mogli i tada upasti u klub, iz nekog razloga to nisu učinili.

"Iz DORH-a bi rekli da su htjeli vidjeti dokle ide hobotnica, a netko drugi može interpetirati kada su vidjeli da je tu suprug predsjednice da im je to bilo politički neoportuno pa su odlučili zažmiriti i čekati da prođu izbori."

Ne vidi problem da je ministar Davor Božinović znao za istragu i upozorio premijera Andreja Plenkovića kako ne bi imenovao Kovačevića na novi mandat u Janafu.

Na pitanje o izbacivanju Josipe Rimac iz stranke, a Dražena Barišića ne kaže da je igra vrlo jasna. "Barišić nije naivan, zna s kim ima posla i zna kako stranka šutne ljude, prisjetimo se samo Sanadera. Imaju minimalnu većinu u Saboru, bez Barišića nemaju većinu osim ako neće angažirati žetončiće i to je jedini žeton koji Barišić ima i očito je da ga je pokrenuo jer zna s kim ima posla.

Skandalozno je ovo što danas govori Plenković o beskompromisnoj borbi protiv korupcije, a danas već relativizira. Pravna država kreće od ponedjeljka, a nikako da dođe taj ponedjeljak", rekao je.

"Institucije su ugrožene i u toj situaciji Sabor ostaje zadnja brana spasa i zato nam je potrebno saborsko istražno povjerenstvo. Odavno to govorim, po meni je DORH najveći problem Hrvatske. Pozvao bih insajdere i ljude iz DORH-a koji imaju saznanje o ljudima u institucijama koji onemogućavaju istrage da s time izađu u javnost ili barem prijave nama zastupnicima i mogu reći što se tiče Mosta da će imati našu zaštitu. Ovo može biti prilika  za čišćenje institucija", ustvrdio je Raspudić.