slovenska 9

Pročešljali smo što točno rade tvrtke s adrese famoznog Kovačevićeva 'Kluba', a posebno je zanimljivo ono što nam je rekla dopredsjednica njegove udruge

22.09.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Afera Janaf u kojoj su uhićeni i pritvoreni Dragan Kovačević, šef Janafa, gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške Dražen Barišić i Vinko Grgić te poduzetnik Krešo Petek otkrila je postojanje sad već famoznog Kluba, u kojem je Kovačević navodno organizirao primopredaje mita. Mali klub, kako se navodi u medijima, od pet-šest kvadrata, bio je prometno mjesto na kojem je prodefiliralo dosta lica iz domaće gospodarske i političke elite. Među ostalim u njemu je bio bivši predsjednik Stjepan Mesić, ali i suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović. Adresa Kluba, Slovenska ulica 9, otkriva da su ondje prijavljene brojne tvrtke vezane uz Dragana Kovačevića. Pročešljali smo ih

Istog dana kada je Petek, kako se tvrdi, predao Kovačeviću 1,96 milijuna kuna mita tajna policijska pratnja snimila je i Jakova Kitarovića kako izlazi iz zgrade. Osim njega, na ulazu u Klub snimljen je šef kaznionice u Turopolju Anđelko Nikolić, Janafov kooperant Tonica Rajh te bivši saborski zastupnik HNS-a Jakša Marasović.

Prema podacima kojima raspolaže servis Poslovna Hrvatska, na adresi Slovenska 9 prijavljeno je 10 aktivnih tvrtki i udruga, od kojih se šest može dovesti u izravnu vezu s Kovačevićem.

Prva u nizu je tvrtka Finkor, čiji je Kovačević osnivač, no čija je direktorica stanovita Ivana Širić. Tvrtka Finkor je pak osnivač tvrtke Globfi, koja također posluje na Slovenskoj 9, kao i tvrtka Eko-glob, koju je pak osnovala tvrtka Globfi. Na istoj adresi radi i Centar ekonomskog razvoja - CER, čiji je osnivač Kovačević. Sve te tvrtke zastupa i vodi, prema Sudskom registru, Ivana Širić, dok u imovinskoj kartici Dragana Kovačevića stoji kako je upravljanje Finkorom prepustio odvjetničkom uredu Šoštarić.

Pokušali smo kontaktirati s tvrtkama Finkor, Globfi i Eko-glob kako bismo saznali tko je Ivana Širić i što joj je u opisu posla, no umjesto osobe na drugom kraju linije javila se automatska sekretarica navodeći kako nije moguće 'odgovoriti na naš poziv'.

Finkor, Globfi i Eko-glob nisu tvrtke koje se mogu pohvaliti aktivnošću i poslovnim rezultatima. Finkor se prema podacima Poslovne Hrvatske bavi 'nespecijaliziranom trgovinom na veliko', a lani je imao nešto više od 300.000 kuna prihoda i 156.000 kuna bruto dobiti i to mu je najbolji rezultat u posljednjih pet godina.

Klub u Slovenskoj 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Globfi se bavi 'računalnim programiranjem', a 2019. odradio je s 35.000 kuna prihoda i 31.000 kuna dobiti. Eko-glob, koji se bavi sakupljanjem neopasnog otpada, prema službenim podacima radi još slabije, s 49.000 kuna prihoda i 21.000 kuna dobiti. Tu je Centar ekonomskog razvoja, čiji su prihodi lani rasli s 21.000 na gotovo 128.000 kuna, pri čemu im je dobit skočila s osamstotinjak na 82.000 kuna. U sve četiri tvrtke nema nijednog stalnog zaposlenika.

Tvrtka Eko-glob uz tvrtku Lucciola navodi se i kao osnivač društva Rebeca za trgovinu na veliko i malo, a koju pak vodi zagrebački ugostitelj Neven Perica, poznatiji kao vlasnik noćnog kluba Tvornica.

Privođenje Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na adresi Slovenska 9 nalazi se i udruga HR+, osnovana 2016. godine. Predsjednik te udruge je Kovačević, a njena je dopredsjednica, prema podacima Poslovne Hrvatske, Vesna Trnokop, koja je bila predsjednica Uprave Janafa od 2001. do 2004. godine. Ona je bila, blago rečeno, ostala zatečena našim pozivom i pitanjima o radu udruge.

Upitana za komentar, Trnokop nam kaže da ju je Kovačević zvao prije nekoliko godina s idejom da se osnuje udruga koja bi promicala poduzetništvo. Međutim, dodaje Trnokop, ona mu se kasnije nikad nije javila, a iz razgovara s novinarom tportala doznala je da je udruga osnovana i da je ona njezina dopredsjednica.

'Niti sam njen osnivač, niti sam ikad sudjelovala u radu te udruge', rekla nam je Trnokop.

Ona je trenutno predsjednica Uprave tvrtke Sigma BusinessConsulting. Prije toga je radila u kompaniji PricewaterhouseCoopers Savjetovanje u koju je prešla 2014. iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) gdje je dugi niz godina bila potpredsjednice za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove dok je Komoru vodio Nadan Vidošević.

U aferi Janaf uz Kovačevića često se spominje ime poduzetnika Tonice Rajha, a koji je u samoj aferi prema pisanju 24 sata imao zadatak organiziranja zabava s eskort djevojkama za uključene stranke. Rajh je, prema podacima kojima raspolaže Poslovna Hrvatska, aktivan u šest kompanija kao direktor ili član društva, imao je i sada odjavljeni obrt, a jedno je vrijeme bio i direktor Kovačevićeve tvrtke Eko-glob.

Zagreb: Stan Dragana Kovačevića Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Sjedište njegove tvrtke Gradnja Rajh također je na adresi Slovenska 9, a i ta se tvrtka ne može pohvaliti bajnim rezultatima. Lani su joj prihodi, prema javno dostupnim podacima, spali s 1,2 milijuna na 290.000 kuna, dok se pola milijuna kuna dobiti iz 2018. pretvorilo u 159.000 kuna gubitka.

Osim toga, direktor je kompanija Ravnica, Dragateks, Eko Zona, Raton Promet, dok je član uprave tvrtke Neotkriveno blago. Od svih navedenih tvrtki, samo Eko zona (koja se bavi završnim građevinskim radovima) radi godišnji promet veći od milijun kuna, dok je Dragateks, tvrtka za proizvodnju odjeće, imala promet od oko milijun kuna godišnje do lani, kada je pao na 120.000 kuna, napravljeno je i 102.000 kuna gubitka, dok je s radom prestalo svih 18 zaposlenika.

  • +4
Dragan Kovačević Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Fotografija s ulaza u zgradu u Slovenskoj 9, a koja je u posjedu tportala, otkriva da na istom poštanskom sandučiću na kojem su prijavljene Kovačevićeve tvrtka Finkor, Eko-glob i Globfi stoji i naljepnica Slavonska ravnica. Riječ je o ugašenoj udruzi koja se bavila promicanjem slavonske kulture i tradicije, a čiji je šef također bio Tonica Rajh.

Zanimljivo, natpis na poštanskom sandučiću spominje i tvrtku Euro-regija, koju vodi Ivana Kovačević, a zbog svega navedenog dosta je teško povjerovati da ona nije u bliskoj vezi s Draganom Kovačevićem, iako ih prema podacima Poslovne Hrvatske veže samo adresa u Slovenskoj 9. Kovačević je, podsjetimo, uhićen na adresi Grge Tuškana 39, dok je po sudskom registru osnivačica Euro-regije Ivana Kovačević također prijavljena na istoj adresi.