UZALUD MU TRUD

Runtić je do daljnjeg zarobljen u Živom zidu

19.09.2016 u 19:29

Bionic
Reading

Izjava ovjerena kod javnog bilježnika, kojom je saborski zastupnik Hrvoje Runtić podnio ostavku na članstvo i funkcije u Živom zidu, formalno je potpuno beznačajna, potvrđeno je tportalu u Ministarstvu uprave. Runtić se i dalje vodi kao osoba ovlaštena za predstavljanje i zastupanje Živog zida, a promjenu njegovog statusa može prijaviti samo stranka kao takva

Ministarstvo uprave potvrdilo je u ponedjeljak poslijepodne, na upit tportala, da je još u petak zaprimilo izjavu Hrvoja Runtića, ovjerenu kod javnog bilježnika, kojom on podnosi ostavku na određene dužnosti u Živom zidu, između ostaloga na dužnost supredsjednika stranke, te prema kojoj istupa iz članstva stranke.

Runtić je danas izjavio da je napustio Živi zid i da službeno više nije član stranke s čije se izborne liste vinuo u Sabor. Potom je snimljen na kavi s Nikolom Grmojom, jednim od ključnih mostovaca, koji je naknadno objasnio da se s Runtićem našao povodom Mostovog prijedloga izmjene ovršnog zakona. 'To je zajednička tema Kluba zastupnika Mosta i Runtića, nezavisnog zastupnika', rekao je Grmoja.

Ministarstvo uprave, u međuvremenu, izvijestilo je da ne može postupati po zaprimljenoj Runtićevoj izjavi

Potreban upis promjene u registar političkih stranaka

'Kako su pitanja o predstavljanju i zastupanju političke stranke, članstvu, upravnim tijelima, njihovom izboru i opozivu unutarstranačka pitanja koja se uređuju statutom stranke, politička stranka Živi zid dužna je ovom ministarstvu u roku od 15 dana od dana izvršenih promjena, sukladno odredbama članka 16. stavka 1. i 2. Zakona o političkim strankama, podnijeti prijavu promjene, uz zapisnik o radu nadležnog tijela stranke i odluci o prihvaćenoj promjeni, odnosno razrješenju Hrvoja Runtića dužnosti supredsjednika stranke', odgovorili su iz Ministarstva uprave.

Istovremeno, napominju da se o upisu promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje političke stranke donosi rješenje.

'Stoga je Hrvoje Runtić i dalje upisan kao jedna od osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje Živog zida sve dok se ne izvrši upis promjene u registar političkih stranaka, i to na temelju rješenja kojim se ustvari potvrđuje njegovo razrješenje s dužnosti supredsjednika stranke od ovlaštenog tijela stranke', poručuju iz nadležnog ministarstva.

Upitan za komentar odgovora Ministarstva uprave o Runtićevom statusu, iz kojeg proizlazi da je on i dalje u Živom zidu, Runtić odgovara da on to - nije. 'Ministarstvo vam ne može dati takav odgovor jer to nije u njihovoj nadležnosti', ustvrdio je Runtić.

Podsjetimo, nakon što je Runtić u intervjuu Jutarnjem listu optužio svoje kolege da su ga pokušali podmititi, Živi zid je na svom profilu na Facebooku objavio 'presudu' protiv Runtića i njegove djevojke, također kandidatkinje Živog zida na izborima, Mihaele Varge.