žarko puhovski

'Orepić je otišao iz Mosta jer Petrov i Grmoja vladaju strankom kao Karamarko'

12.12.2017 u 17:04

Bionic
Reading

'Orepić je napustio Most zbog Petrova i Grmoje te njihova autoritarnog stila koji su pokupili od Karamarka. Njih dvojica nemaju ni političke ni intelektualne ni moralne kvalitete da bi držali stranku na okupu, pa to onda moraju činiti formalnim autoritetom', tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski, analizirajući razloge zbog kojih je saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova napustio Klub zastupnika Mosta

'Mostovci nisu uspjeli izdržati svoj politički uspjeh. Oni su već ranije izgubili nekoliko zastupnika – neki nisu izdržali nemoralne političke pritiske, a neki zaista nisu htjeli prihvatiti diktaturu Nikole Grmoje i Bože Petrova', tvrdi Puhovski.

Vlaho Orepić, nezadovoljan situacijom u toj stranci, odlučio je u utorak istupiti iz saborskog Kluba zastupnika Mosta. To je učinio zbog toga što se, rekao je, sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta.

'Već duže vrijeme nastojim potaknuti rješavanje problema, unutarnju organizaciju Mosta i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to', rekao je Orepić. Predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je da mu nisu jasni Orepićevi motivi: 'Ako je igdje mogao realizirati svoje političke ideje, onda je to bio Most.'

Iako su iz Sabora u kratkom vremenskom razmaku otišli neki od njihovih najviđenijih zastupnika – Ivan Kovačić i Miroslav Šimić – Puhovski smatra da neće biti daljnjeg osipanja Mosta.

  • +27
Lider Mosta Božo Petrov Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne, ne, uvjeren sam da toga neće biti. Previše su interesno vezani. HDZ-u trenutno ne treba kupovanje nove parlamentarne većine, osim ako se ne dogodi to da gospodin Aleksandar Vučić (predsjednik Srbije) odluči drukčije i povuče Milorada Pupovca iz vlasti', kaže Žarko Puhovski i dodaje da Orepićev odlazak ne ugrožava Most jer, dodaje, ta stranka nema ideologiju, a veže ih autoritarna struktura kojoj su na vrhu Petrov i Grmoja.

'Odlazak Vlahe Orepića za Most je ništa prema onome što će im se dogoditi kad na idućim izborima u Sabor uđe još više zastupnika Živog zida. Naravno, ako se nastave sadašnji trendovi popularnosti Živog zida', zaključio je politički analitičar Žarko Puhovski.