TREND U SABORU

Tko su novi hrvatski prebjezi?

15.07.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Petar Baranović odlučio je napustiti HNS i pridružiti se budućoj stranci Radimira Čačića. Time je Baranović postao osmi saborski zastupnik u ovom mandatu koji je svojevoljno ili isključivanjem otišao iz matične stranke na konto koje je i došao u saborske klupe

Baranović će se najvjerojatnije pridružiti Klubu zastupnika u kojem se nalazi Natalija Martinčević. Ona je u Sabor ušla također zahvaljujući HNS-u, no zbog toga što je ostala vjerna Čačiću i nije se slagala s potezima stranke, izbačena je iz HNS-a. Od tada je nezavisna zastupnica, no osnivanjem Reformista, što se očekuje najesen, Martinčević će i službeno postati zastupnica te stranke.

Zbog 'neposluha', nezavisni zastupnik postao je i Damir Kajin. Iako je imao višegodišnji staž u IDS-u, Kajin se na lokalnim izborima 2013. odlučio kandidirati za župana, mimo volje stranke. Istog dana kada je objavio kandidaturu izbrisan je iz stranke. Od tada je nazavisni zastupnik i dio Kluba nezavisnih zastupnika s don Ivanom Grubišićem i manjincem Šandorom Juhasom.

Glavna vladajuća stranka SDP, u ovom je mandatu izgubila čak dva saborska zastupnika i to oboje bivših ministara. Posljednji od njih bio je Slavko Linić, koji se nakon smjene s funkcije ministra financija vratio u Sabor. Tamo nije dugo sjedio kao zastupnik SDP-a jer ga je ta stranka svega tjedan-dva kasnije izbacila, jer je 'nanio štetu SDP-u', odnosno bio je izrazito kritičan prema predsjedniku stranke i premijeru Zoranu Milanoviću. Linić je danas nezavisni zastupnik, ne namjerava se pridružiti nijednom klubu zastupnika i ustrajan je u kritici prema Milanoviću.

Prije njega iz SDP-a je sama odlučila otići Mirela Holy, također bivša ministrica u Milanovićevoj Vladi. I ona se, poput Linića, nakon smjene u Vladi zbog slanja spornog maila, vratila u saborske klupe. Tamo je uredno podržavala sve Vladine prijedloge koji su bili u skladu s Planom 21, međutim točka razdora bio je Zakon o zaštiti prirode. Holy se zalagala za osnivanje nacionalne parkovne agencije, što je bilo ucrtano i u Planu 21 međutim Vlada to nije prihvaćala. Zbog vjerodostojnosti, Holy je napustila SDP, neko vrijeme je bila nezavisna zastupnica, a danas u Saboru predstavlja stranku ORaH, čija je osnivačica i koje ja po recentnim istraživanjima treća najjača stranka u Hrvatskoj.

U Sabor je u ovom mandatu došla kao predsjednica najveće oporbene stranke HDZ-a, međutim Jadranka Kosor uskoro je ostala bez te funkcije na unutarstranačkim izborima na kojima ju je pobijedio Tomislav Karamarko. Odmah nakon toga počelo se šuškati o njezinu izbacivanju iz stranke, no stranačka je procedura o tom pitanju trajala mjesecima. Sredinom travnja prošle godine, Kosor je i formalno prestala biti članicom HDZ-a i od tada u Saboru sjedi kao nezavisna zastupnica. Osnovala je klub zajedno sa zastupnicima HGS-a - Željkom Kerumom i njegovom sestrom Nevenkom Bečić.

Iz HDZ-a je otišao i Josip Salapić. Iako je izabran na listi te stranke, Salapić je nakon pobjede Karamarka na unutarstranačkim izborima prešao u redove HDSSB-a, čiji je i danas saborski zastupnik.

Iako je u Sabor došao zahvaljujući nezavisnoj listi don Ivana Grubišića, Jakša Baloević prije nekoliko mjeseci s njim se razišao. Kamen spoticanja bilo je to što Baloević, prema Grubišićevim riječima, nije sukladno dogovoru dio svoje plaće uplaćivao u humanitarne svrhe. Uskoro se Baloević pridružio Klubu zastupnika koji čine DC-ova Vesna Škare Ožbolt i Natalija Martinčević, a od početka travnja više nije nezavisni zastupnik, već u Saboru predstavlja Novi val - Stranku razvoja Ljube Jurčića.