SPOR KOMPJUTER

Ni nakon 20 dana Vlada nije izračunala koliko je koštao put u SAD!

24.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U Vladi još uvijek ne znaju koliko ih je stajalo putovanje naše državne ekspedicije u SAD krajem rujna i početkom listopada ove godine jer se, kako su nam objasnili, razlomilo u dva obračunska razdoblja

Nije tajna da hrvatski političari nerado otkivaju podatke o troškovima službenih putovanja te se takvi novinarski zahtjevi redovno pretvaraju u borbu s vjetrenjačama. Da razloga za propitivanje gdje su bili i što su radili svakako ima, pokazalo se i putovanjem ministra Tihomira Jakovine na Bali ili prijašnjim putovanjima premijera Zorana Milanovića s pratnjom na druge kontinente, poput posjeta Čileu i Australiji.

Dakle, zanimalo nas je koliko je porezne obveznike stajao posjet SAD-u; gdje je odsjedao, koliko se trošilo na reprezentaciju tijekom osam dana boravka za vrijeme kojeg je Vladina šesnaestoročlana delegacija obišala tamošnje tehnološke divove poput Microsofta, Oraclea, CISCOa, IBMa i Hewlett Packarda, a jedni potpisani sporazum bio je memorandum o suradnji s IBM-om.

Odgovor na pitanja koja smo postavili 6. listopada o troškovima puta, u kojem stoji da još uvijek nemaju odgovor, stigao nam je nakon 15 dana, i to samo kako bi se manje-više zadovoljio zakonski rok u kojem moraju ponuditi odgovore na pitanja.

Tako samo saznali da je Vlada RH snosila troškove putovanja za predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Tomislava Sauchu, savjetnika predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku Nevena Pelicarića, savjetnicu predsjednika Vlade RH za gospodarstvo Spomenku Rakušić i glasnogovornika Vlade RH Nikolu Jelića. Za ostatak delegacije troškove snose institucije ili tvrtke koje su predstavljali. Tako će za ministra Sinišu Vargu troškove platiti Ministarstvo zdravlja, a Apis IT za Hrvoja Somuna… Dodajmo da je premijer na put u SAD sa sobom poveo i starijeg sina kojemu je platio putovanje vlastitim sredstvima.

'Budući da je putovanje trajalo od 28. rujna do 4. listopada 2014., obuhvaćena su dva obračunska razdoblja (rujan i listopad) i u ovom trenutku ne raspolažemo svim podacima koji vas zanimaju', odgovorio nam je glasnogovornik Nikola Jelić. Kako je naveo dalje u pismenom odgovoru, cjelovite podatke o troškovima putovanja imat će početkom studenoga, nakon što se obradi i dio troškova putovanja za listopad.

Jedini konkretniji podatak koji smo dobili jest taj da je tijekom osmodnevnog službenog puta pet članova Vlade zaradilo i dnevnice koje za SAD iznose 95 dolara dnevno, što je ukupno 760 dolara ili, preračunato prema srednjem tečaju HNB-a, 4.582 kune. Nadamo se da početkom studenoga neće stići neko drugo objašnjenje.