POTVRDA IZ LJEKARNI

Nestašica lijeka za heroinske ovisnike, obitelji očajne: 'Ne vjerujem da će izdržati'

06.10.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Lijeka koji uzimaju ovisnici, a koji im pomaže u odvikavanju nema već više od mjesec dana u hrvatskim ljekarnama. Iz Agencije za lijekove kažu da je problem u distribuciji i da je dostupna zamjenska terapija. Problem je što ni zamjenske terapije nema u većini ljekarni

Sugovorniku RTL-a Danas član obitelji već je godinama ovisnik o heroinu. Taman kad je pristao na liječenje i uspješno se oporavlja, novi šok - nema lijeka koji mu pomaže u odvikavanju. Njegova obitelj posljednjih dana proživljava pakao. Boje se da će njihov član zbog nedostatka lijeka ponovno zaglibiti u ovisnost iz koje se jedva izvukao.

'Ja ne vjerujem da će on dan dva moći izdržati krizu, a da ga ne izgubimo, da ponovno ode na ulicu. To su dani u pitanju, probat ćemo ići na hitnu, ali što ako nema lijeka, što ćemo?', kaže naš sugovornik.

Heroinski ovisnici, ali i članovi njihovih obitelji već tjednima pokušavaju doći do lijeka koji im pomaže u odvikavanju od droge. 'Potražnja je iznimno velika,' kažu iz ljekarne.

"Pacijenti dolaze, telefon konstantno zvoni, pitaju što bi trebali, mi ih upućujemo liječnicima i na konzultacije s njima,“ rekla je za RTL Danas Katarina Bernatović, voditeljica ljekarne u Zagrebu.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode ističu da je nestašica nastala zbog razloga povezanih s distribucijom te da se normalizacija opskrbe očekuje za četiri tjedna odnosno do 31.10.

'Do tada je na hrvatskom tržištu dostupna zamjenska terapija, zamjenski lijek koji ima istu djelatnu tvar, istog je farmaceutskog oblika, iste je jačine međutim i njegove su količine ograničene,' napominje Maja Bašić, glasnogovornica Agencije.