Ali Akbar Salehi

'Nesreća u nuklearnom postrojenju Natanz izazvana terorističkim činom'

11.04.2021 u 18:50

Bionic
Reading

Nesreća u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju posljedica je "terorističkog čina", rekao je voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi, a prenijela je državna televizija. Međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moraju se uhvatiti ukoštac s nuklearnim terorizmom, rekao je Salehi.

Iran ima pravo poduzeti akcije protiv počinitelja, poručio je Salehi o nesreći koja se dogodila dan nakon što je Iran na nacionalni Dan nuklearne tehnologije nadgledao pokretanje naprednih centrifuga u Natanzu.

Iran je nešto ranije u nedjelju objavio teškoće u distribuciji struje koje su izazvale incident u Natanzu, u pustinji pokrajine Isfahan, koje je u samom središtu iranskog programa obogaćivanja uranija, a nadzirala ga je IAEA.

"Incident nije izazvao ni žrtava ni zračenje", rekao je ranije u nedjelju glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

Iran je lani optužio Izrael da stoji iza ubojstva znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha kojega su zapadne obavještajne službe označile kao oca iranskog programa nuklearnog oružja.

Teheran redovito odbacuje optužbe da pokušava izgraditi nuklearnu bombu. Izrael nije ni potvrdio ni odbacio optužbe za ubojstvo Fakhrizadeha. U lipnju je izbio požar u Natanzu, a vlada je rekla da je to bio pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa.

Godine 2010. računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili Sjedinjene Države i Izrael, otkriven je kada je bio korišten za napad na Natanz.

Nesreća u Natanzu dogodila seu vrijeme kada Teheran i Washington pripremaju teren za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao prije tri godine i ponovno uveo Iranu sankcije, a na to je Iran odgovorio tako što je i sam počeo Na kršiti odredbe sporazuma 2019.

Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uranij samo u Postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Lani je međutim Iran počeo dodavati napredne centrifuge koje mogu obogaćivati uranij znatno brže od IR-1.

Europska unija u petak je objavila da će dužnosnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Britanije idući tjedan nastaviti razgovarati o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, nakon održanih "konstruktivnih rasprava" ovog tjedna.