POSREDNIČKA DIPLOMACIJA

Iran i SAD počet će neizravne nuklearne pregovore u Beču

06.04.2021 u 10:09

Bionic
Reading

Iran i SAD održat će u utorak neizravne pregovore u Beču kojima je svrha povratak dviju zemalja punom poštivanju nuklearnog sporazuma sklopljenoga 2015. koji je Washington prije tri godine napustio.

Iran je stalno prekoračivao ograničenja sporazuma o nuklearnom programu kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma 2018. i ponovno nametanje sankcija koje su teško naštetile iranskome gospodarstvu.

Teheran je opetovano odbijao "izravne i neizravne pregovore" sa svojim dugogodišnjim neprijateljem, a Washington je rekao u ponedjeljak da očekuje kako će posredni pregovori o oživljavanju sporazuma biti teški.

Ni Teheran ni Washington ne predviđaju rani napredak.

Zapadni diplomat rekao je za Reuters u petak da će u Beču primijeniti pristup posredničke diplomacije.

"Što rade druge strane u sporazumu njihova je stvar. Gdje i kako će pregovarati sa SAD-om, ostaje na njima. Iransko izaslanstvo u Beču neće imati nikakve razgovore s američkim ni na kojoj razini", prenose u utorak iranski mediji izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Saida Katibzadeha.

Dodajući nove sumnje u mogućnost postizanja napretka u utorak, iranski dužnosnik za Reuters je rekao: "Naš je plan za vrijeme sastanka (u Beču) uklanjanje svih američkih sankcija protiv Irana ... kao što je više puta ponovio naš vrhovni vođa bilo što manje od toga neće biti prihvatljivo za Teheran".

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, čija je riječ posljednja u svim državnim stvarima, protivi se svakom postupnom ublažavanju sankcija.

Administracija predsjednika Joea Bidena želi oživiti sporazum, no rekla je da su za to potrebni pregovori.

Teheran je odbacio bilo kakav angažman u pregovorima s Washingtonom o tome da obje stranke nastave poštivati sporazum.

"Iran će zaustaviti svoje nuklearne korake tek nakon ukidanja svih američkih sankcija. Nakon provjere, što će potrajati nekoliko sati, Iran može brzo poništiti nuklearne korake", rekao je dužnosnik.

Američki State Department rekao je da će fokus bečkih pregovora biti na "nuklearnim koracima koje će Iran trebati poduzeti kako bi se vratio poštivanju" nuklearnog sporazuma.

Prema sporazumu iz 2015. godine, američke i druge gospodarske sankcije Teheranu ukinute su u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa kako bi se otežalo razvijanje nuklearnog oružja - ambicija koju Teheran niječe.