Danas 816 novih slučajeva i šestero preminulih

Stožer: Vrlo skoro cijepljenje trećom dozom, evo tko na red dolazi prvi. Markotić otkrila kako se kod nas kreću antitijela kod cijepljenih, ali i nove informacije oko utjecaja Covida na plodnost

03.09.2021 u 09:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je danas 816 novozaraženih koronavirusom. Detaljne podatke i informacije objavio je Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare

Na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite rečeno je da danas imamo 816 novih slučajeva, a 4156 ih je aktivnih.

U posljednja 24 sata testirano je 9658 osoba, uz postotak pozitivnih od 8,45. Na bolničkom liječenju nalazi se 457 osoba, a na respiratoru je 57 pacijenata.

Preminulo je šest osoba.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je riječ o tjednom porastu od 31 posto. Prosječna incidencija je 184,2, od toga najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Hrvatska je na 13. mjestu u EU po dvotjednoj incidenciji na sto tisuća stanovnika. Najvišu imaju Cipar i Irska. Po smrtnosti smo na 20. mjestu u EU.

Progovorio je o docjepljivanju trećom dozom cjepiva. 'Jedan od doprinosa našem saznanju je izraelska studija koja je objavljena prije nekoliko dana. U Izraelu je četvrti val jako buknuo. Oni su imali razloga prilično se zabrinuti jer su jedna od najcjepljenijih nacija u svijetu. Usprkos tome, brojke su im počele rasti. U svim dobnim skupinama razina antitijela je značajno padala. Nakon što su zaključili da im četvrti val dolazi i da imaju smanjenje razine antitijela odlučili su krenuti s trećom dozom i oni su prva zemlja koja je to uvela. Više od dva milijuna ljudi cijepljeno je trećom dozom. Nakon treće doze, poslije 14 dana, imunitet izrazito raste i relativni rizik od obolijevanja je 11 puta manji kod osoba starijih od 60 godina u odnosu na one cijepljene drugom dozom', kazao je.

Kaže da je bilo manje nuspojava nego nakon dviju doza. 'To pokazuje da kod osoba koje su starije od 60 godina dolazi do smanjenja rizika za obolijevanje i teže oblike bolesti', istaknuo je Capak.

  • +16
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

ECDC ima jasan stav - kažu da treća doza nije upitna, no pitanje je koje bi skupine prvo trebalo docijepiti, dodao je.

'U Europi je osam zemalja uvelo treću dozu pod različitim uvjetima. Njemačka je najavila primjenu treće doze sredinom rujna, a u 13 zemalja intenzivno se raspravlja o njenom uvođenju. Prvi na redu su stariji i imunokompromitirani. Treća doza primjenjuje se od četiri tjedna do devet mjeseci nakon druge doze', zaključio je.

Alemka Markotić prezentirala je našu studiju o praćenju antitijela.

'Jučer smo dobili većinu analiziranih rezultata. Počeli smo cijepiti zdravstvene djelatnike u Klinici za infektivne bolesti na samom početku. Ovo su rezultati analize razine antitijela kod njih: 608 djelatnika je primilo cjepivo, 94 posto liječnika je cijepljeno. Od medicinskih sestara cijepljeno je njih 75 posto. Ostatak necijepljenih čine više-manje oni koji su mlađe osobe, koje još razmišljaju o tome. Imaju osjećaj da su nedodirljivi i da im se neće ništa dogoditi. Moramo poraditi na nezdravstvenim djelatnicima. Pratili smo titar IGG antitijela. Kod 583 djelatnika to je praćeno i imamo rezultate za tri mjeseca te za šest mjeseci nakon druge doze.

Žene čine 82 posto ispitanih. Prosječna dob je 44 godine.

Nakon cijepljenja oboljelo je 10 djelatnika i imali su blag oblik bolesti. Tri tjedna nakon prvog cijepljenja razine rastu preko 20.000. Onda to pada i vraća se na vrijednosti od tri tjedna nakon prve doze.

Kod onih koji su prije cijepljenja preboljeli Covid puno je niži bio titar nakon prve doze, a visok kod preboljelih. Nakon druge doze bio je približno isti kod onih koji nisu preboljeli i onih koji jesu. Nešto je veći titar kod preboljelih i cijepljenih.

Što se tiče dobnih skupina, linearno je značajno niža razina antitijela kod starijih od 60 godina. Nakon druge doze gube se razlike između skupina.

Šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom samo jedan i pol posto cijepljenih djelatnika je zaraženo, a prije toga ih je bilo 14 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da nam brojevi rastu. Postoje predikcije da će to biti tako još neko vrijeme. 'Jedna konstanta je prisutna, a to je da je u ovom novom valu, kojim dominira delta-varijanta, uglavnom obolijevaju necijepljeni. Cijepljenih je 50 posto i to nije dovoljno. Delta-varijanta dominira kod nas. Prepoznata je još jedna varijanta, 'mi', otkrivena u Kolumbiji i Ekvadoru, koja nema potencijal nadjačati deltu', kazao je.

Virus neće sam otići, imamo alate i molim vas da ih iskoristimo, apelirao je.

Beroš ima poruku i za, kako kaže, antivaksere.

'Dozvoljavam njihovu odluku da se ne cijepe, to je legitimno, no utjecati na druge i gajiti sumnju i negirati činjenice, to nas vraća korak natrag. Mi koji se brinemo o vašoj zdravstvenoj sigurnosti napravili smo sve da učinimo sve korake, doprinesimo kolektivnoj zaštiti i da dodatno ne opteretimo zdravstveni sustav. Negiranje mjera i učinkovitosti cijepljenja nije kažnjavanje Vlade i Stožera, nego nas samih, naših bližnjih. Prekinimo taj začarani krug.'

Na pitanje kada će krenuti docjepljivanje trećom dozom kod nas, Capak je rekao da ćemo vrlo skoro krenuti s time, no da ne znaju točan datum. Prvo će cijepiti imunokompromitirane, a nakon toga će se proširiti na ostale skupine.

Pfizer je predao podatke o učinkovitosti treće doze, a bitno je, kazala je Markotić, da krovna institucija u EU da dozvolu za treću dozu.

Markotić kaže da nema odgovor na pitanje kada je najbolje cijepiti se nakon preboljenja Covida. 'Nakon mjesec, dva, tri nema nikakvih problema da se cijepe', dodala je.

Na pitanje zašto je Slavonija u crvenom, Capak je kazao da po europskim pravilima postoje dva kriterija - ukupno pozitivni u broju testiranih i incidencija. Čim je incidencija prešla 75, postaju crveni. U jadranskoj Hrvatskoj udio je bio manji od četiri i imaju prostora za incidenciju do 200.

Potvrdio je da broje samo PCR testiranja te da se strance ne ubraja u naše oboljele.

'Postali smo ovisnici o brojenju. Većina zemalja brojit će opterećenost zdravstvenog sustava. Oni koji mogu proći kod kuće bez većih problema, neće ih se brojiti', kazala je Markotić.

Na pitanje jesmo li šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom i dalje zaštićeni, kazala je da nismo zaštićeni onoliko koliko smo mislili. 'Više smo zaštićeni, no razina antitijela je slična onoj nakon prve doze pa treba biti oprezan. Zaštićeni smo, ali će biti potrebna treća doza', kazala je.

Na pitanje ministru Berošu o povećanom broju djece u bolnicama, odgovorio je: 'Dobna granica hospitaliziranih se spušta. Hospitalizirano je više djece nego u trećem valu. Ukupno je u trećem valu bilo hospitalizirano 234 djece, 2,8 posto. U četvrtom valu hospitalizirano ih je 108, a to je 5,5 posto. To je povećanje. Do šeste godine u trećem valu bilo ih je 1,29 posto dok ih je sada 2,18 posto', kazao je.

Na pitanje o kliničkoj slici hospitalizirane djece, Markotić je kazala da je u Klinici četvero djece, obično kada dijete ima visoku temperaturu ili upalu pluća ili sumnju da može razviti sistemski odgovor na virus u slučaju imunokompromitirane djece. Nekada su to polumedicinski razlozi, kada je pitanje kakvu skrb mogu dobiti kod kuće.

Markotić kaže da je jedan od mogućih scenarija to da će cjepivo biti potrebno jednom godišnje, kao kod gripe, no kako nas je ovaj virus toliko puta iznenadio, teško je odgovoriti na to.

Na pitanje ima li preboljenje Covida utjecaja za reproduktivno zdravlje žena, kazala je da infekcija može utjecati na smrt ploda i prerano rođenje. 'Djeca koju su rodile trudnice pozitivne na virus češće završavaju na neonatološkim odjelima. Kod mlađih muškaraca virus se može naći u ejakulatu i izazvati upalne odgovore i može utjecati na plodnost. U isto vrijeme do sada dostupne studije ne pokazuju ništa od toga kod cijepljenih', kazala je.

Jučer je, podsjetimo, zabilježeno 798 novih slučajeva zaraze. Među njima je 450 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru bila 53 pacijenata. Preminulo je jedanaest osoba.

Dijelovi Hrvatske jučer su na karti ECDC-a otišli u crveno: Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Ministar Vili Beroš upozorava da većina novooboljelih i hospitaliziranih nije cijepljena. 'Brojke hospitaliziranih danas su gotovo dvostruko veće nego u rujnu prošle godine dok je broj osoba na respiratoru tri puta veći, a među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni. Preliminarni podaci pokazuju da više od 94 posto osoba na respiratoru nije bilo cijepljeno', poručio je Beroš s jučerašnje sjednice Vlade.