koronavirus

Znate li koja je razlika između 'boostera' i treće doze cjepiva?

31.08.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Sve više zemalja u posljednje vrijeme najavljuje ili je već krenulo s davanjem treće doze cjepiva protiv koronavirusa građanima. U SAD-u međutim prave razliku između 'boostera', pojačivača, i treće doze

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio da će mnogi Amerikanci moći primiti booster dozu cjepiva protiv koronavirusa. To se dogodilo nakon što je objavljeno da će Amerikanci s oslabljenim imunološkim sustavom imati pravo primiti treću dozu cjepiva čak i ranije. Hrvatska i mnoge druge zemlje najavljuju treće doze, a zamke takve strategije u ponedjeljak je za tportal objasnio ugledni imunolog Stipan Jonjić.

No mnogi se pitaju koja je razlika između boostera i treće doze. Glavne razlike nisu u doziranju, već u vremenu primanja i prihvatljivosti. Američki CDC preporučuje treće doze za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom najmanje četiri tjedna nakon što su primile drugo mRNA cjepivo, Pfizer ili Modernu. Booster će se pak preporučiti svima koji su primili dvije doze Pfizera i Moderne. Čak i tada ove osobe imaju pravo primiti booster tek osam mjeseci nakon što su primile drugu dozu cjepiva.

Prve na redu za treću dozu cjepiva u SAD-u osobe su koje su umjereno do jako imunološki kompromitirane. S druge strane booster doze preporučit će se određenim skupinama od rujna, osobito većini zdravstvenih radnika i štićenicima staračkih domova jer su među prvima primili cjepivo pa im je zaštita oslabila s vremenom.

Boosteri su stvoreni kako bi se osiguralo da imunitet s vremenom ne oslabi, za razliku od treće doze cjepiva, namijenjene ljudima koji nisu izgradili dovoljno jak imunitet nakon prvih doza. Također bi s vremenom uobičajen sadržaj boostera trebao biti nadograđen, odnosno trebao bi štititi od sojeva koji su se pojavili nakon što je stvoreno cjepivo. Associated Press izvještava da nije jasno hoće li sadržaj boostera biti isti kao kod prve dvije doze.

U SAD-u ne cijepe AstraZenecom, ali su tamošnji zdravstveni dužnosnici objavili da će ljudima koji su primili cjepivo Johnson&Johnson, koje se daje u jednoj injekciji, vjerojatno biti potrebne dodatne doze. No za to tek trebaju razraditi detalje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ