popis stanovništva 2021.

[FOTO/VIDEO] Prijavili smo se u sustav e-Građani i popisali: Donosimo kratak vodič

13.09.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Pod sloganom 'Stvorimo zajedno sliku Hrvatske' započeo je popis stanovništva Hrvatske, najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će se ovaj put provoditi u dvije faze. Do 6 ujutro popisalo se već 2500 osoba iz svih županija. Donosimo kratak vodič kako to učiniti korak po korak

Prvi digitalni popis stanovništva, 'bez papira', u Hrvatskoj je započeo u ponedjeljak 13. rujna, otkada se građani mogu samopopisati putem sustava e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna na teren izlaze popisivači te će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali.

Popis obuhvaća tri jedinice - stanovništvo, kućanstva i stanove - a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati u sustavu e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.

  • +5
Konferencija za medije povodom prvog digitalnog popisa stanovništva Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pravilo je samopopisivanja naime jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. To znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

U nastavku donosimo kratke upute koje će vam pomoći pri e-popisu vašeg kućanstva:

Prijava na e-Građani

Kako biste pristupili online popisu članova vašeg kućanstva, potrebno je prijaviti se u sustav e-Građani. Što se online potpisa tiče, dovoljna je vjerodajnica niže razine, e-PASS, no pristupiti sustavu možete i bilo kojim drugim vjerodajnicama koje uobičajeno koristite.

Prihvaćanje uvjeta korištenja

Prije početka unosa podataka potrebno je prihvatiti uvjete korištenja te sustavu potvrditi da ste stariji od 18 godina.

Sustav e-Građani će vam nakon ovog koraka podastrijeti niz korisnih informacija te upute za popunjavanje Popisnog upitnika.

Identifikacijski podaci

Popisni upitnik 2021. podijeljen je u četiri segmenta: identifikacijski podaci, podaci o kućanstvu, podaci o stanu te podaci o osobama koje popisujete.

Podaci o kućanstvu

Nakon unosa identifikacijskih podataka možete nastaviti s ispunjavanjem ostalih dijelova upitnika.

Ako jedna osoba putem sustava e-Građani unosi podatke za više članova kućanstva, potrebno je ispuniti sve tražene podatke.

Zaključavanje popisnice

Nakon što ste unijeli sve tražene podatke, za što nam je trebalo 15-ak minuta, popisnicu možete 'zaključati'.

Isporuka kontrolnog koda

Nakon zaključavanja popisnice dočekat će vas obavijest da ste se uspješno popisali, a sustav će vam prikazati jedinstveni kontrolni kod koji ćete predati popisivaču i kojim potvrđujete da ste se uspješno popisali. Kod možete, unosom željene e-mail adrese, poslati sebi kao poruku e-pošte.