VRGORAČKI NEŽENJE ZADOVOLJNI

'Nema tih para zbog kojih bi se oženija'

18.10.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Najpoznatiji Vrgorčanin Tin Ujević bio je vječni neženja, a mi ga slijedimo, kažu vrgoračke neženje, koje je jedna gradska odluka učinila popularnima

Nakon što je Grad Vrgorac donio odluku da se svakom neženji u dobi od 30 do 45 godina koji stupi u brak pokloni 7.000 kuna neženje su izbili u prvi plan medijske pozornosti te su Vrgorac opkolili novinari i televizijske kamere. Napravili smo malu anketu među vrgoračkim neženjama o tome što misle o braku i o poklonu gradskih vlasti koje ih stimuliraju da sklope bračnu zajednicu.

'Nema tih para zbog kojih bi se oženija', kaže Ante Erceg Ujkanov, stolar iz Vrgorca, dodajući da mu je dobro kao samcu. Jedan dio neženja misli kao on, a jedan dio bi se ipak ženio, bez obzira na poticaj gradskih vlasti.

Među neženjama ima svih profila zanimanja i socijalnog standarda, ima bogatih i siromašnih, poštara, stolara, diplomiranih politologa, vinara, proizvođača jagoda, diplomiranih pravnika, ekonomista. Svi oni čine vojsku od 350 neoženjenih muškaraca u Vrgorcu, uglavnom u dobi između 30 i 40 godina. Ima ih koji imaju solidan posao, riješeno stambeno pitanje, auto i slično, ali im ženidba ne pada na pamet. A ni gradski poticaj im ništa ne znači.

Vrgorački neženje

'Velik je to tramak za malo para', kaže Nedo Jelavić na gradsku ponudu od 7.000 kuna. Nekima žena i ne fali: 'Dođu one ljeti u Makarsku, snađemo se mi.' Hladne zimske dane ne spominju, uglavnom se prepričavaju ljetne zgodne sa strankinjama i domaćima. 'Ako bude dobra, držin je na fejsu za dogodine, neke uskoče zimi, a neke ostavim i za sljedeće ljeto', kaže nam Ivan, koji ima razrađenu galebarsku taktiku, od zavođenja na plaži do održavanja veze na daljinu preko društvenih mreža.

Ipak, svi se slažu s Antinim prijedlogom, koji kaže: 'Šteta bi bilo da se sad poženimo, nego treba vidjeti koliko nas treba biti za ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Popis stanovništva, kojim se uvidjelo da nas ima oko 350, i gradski poticaj od 7.000 kuna učinili su nas popularnim u Hrvatskoj, a zašto ne bismo učinili Vrgorac svjetski poznatim?

Želimo ući u Guinnessovu knjigu kao grad s najvećim brojem neženja po glavi stanovnika u svijetu. To je poduhvat. Za to smo spremni podnijeti žrtvu', kažu, smijući se, vrgoračke neženje, koji su postali top tema medija i koji se šale na svoj račun, ne obazirući se na katastrofalan podatak zbog kojeg jedan mali grad u Dalmaciji sasvim sigurno izumire i ne čeka ga blistava budućnost.