NEPOMIRLJIVI RIBIĆ

'Neću potpisati sporazum, jer nema štrajkanja za plaće pet godina'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 05.06.2013 17:45
  • Objavljeno 05.06.2013 u 12:40
Vilim Ribić

Vilim Ribić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić potvrdio je kako sindikat kojem je na čelu nije parafirao sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, niti to namjerava učiniti. 'Sindikati se punih pet godina odriču prava na štrajk po pitanju plaća i to je razlog zašto nećemo potpisati sporazum', poručio je Ribić

Po njegovom tumačenju sporazuma, koji je parafirala većina sindikalnih čelnika koji su sudjelovali u pregovorima s predstavnicima Vlade, 'regulirano je samo šest mjeseci nesmanjivanja plaće, no već od prvog dana 2014. godine, ako Vlada smanji plaće, sindikati nemaju pravo štrajkati zbog plaća'.

Nije mu jasna ni formulacija oko mogućnosti sjedanja za stol Vlade i sindikata nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, kako bi se pregovaralo o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto. 'Vlast će to interpretirati tako da svako iduće tromjesečje mora biti veće od prethodnog, a kad BDP padne ponovno će brojati. Dakle, čim padne jedan kvartal u odnosu na prethodni već pada sporazum', procjenjuje Vilim Ribić

Kad se odvagne što se izgubilo, a što dobilo, smatra kako se 'sigurno izgubilo u odnosu na zahtjeve koji su artikulirani, zacementirani i oblikovani referendumom stotina tisuća članova sindikata kojima se tražilo vratiti oduzeta i umanjena prava te spriječiti nova posezanja u plaće'.

'Tražili smo prava, a ne novac. Ministar Mirando Mrsić je, mrtav-hladan, pred milijunima ljudi lagao rekavši da tražimo novac, i to 1,8 milijardi kuna', komentirao je Ribić.

Ohrabren je što bar do kraja godine neće biti smanjenja plaća, ali je i priznao kako su sindikati izgubili. 'Ne možemo sve bitke dobiti. David smo u odnosu na Golijata, no Golijat je trijumfirao', slikovito je primijetio.

Misli i kako je riječ o Vladinom teškom porazu, jer je 'do Golijatove pobjede došla tako što je morala izgubiti sve što jedna pristojna, demokratska vlast može izgubiti ponašajući se s pozicija sile, a ne argumenata'. 'Vlada se koristila sredstvima pritiska, lagala je i manipulirala, a prvi čovjek Vlade iznosio je neistine i ponovno omalovažavao sindikalne čelnike nazivajući ih glavešinama. Riba smrdi od glave i on je najodgovorniji za stanje u zemlji', smatra Ribić.


Požalio se i na velik pritisak koji se vršio na sindikalno članstvo, govorio o 'signalima s terena da štrajk neće uspjeti' te priznao kako 'nikada u tako teškom ambijentu nije pripremao štrajk, a štrajkao je protiv svih vlada u ove 23 godine'.

'Pritisci su se radili, jedan po jedan sindikat su otpadali, a neki čelnici ne mogu ustrajati pod pritiskom. Članovi su se poprilično uplašili štrajka u vrijeme mature, jer nisu mogli izdržati pritisak djece, roditelja, medija', ispričao je Ribić, priznavši kako sindikati nisu željeli dodatno frustrirati građane i maturante.

Ponovio je kako će pred svoje članstvo ponovno izaći s referendumom na kojem će postaviti pitanje podrške parafiranom sporazumu s Vladinim predstavnicima. 'Generalno gledano, prije svega zbog građana i učenika, nekako sam sretan što nema štrajka, ali sve to bih potpisao. Ipak su se građani opredijelili za maturante i turističku sezonu, a ne za ovu vlast', zaključio je Vilim Ribić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!