pitali smo stručnjake

Nebo nad Zagrebom u srijedu navečer bilo je prošarano munjama, a niti je grmjelo, niti je padala kiša. Što se zapravo dogodilo?

02.07.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Zagreb i okolicu obasjale su munje bez grmljavine i kiše u srijedu navečer, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objasnili su za tportal o čemu je točno riječ te istaknuli kako nije u pitanju nikakva neobična vremenska pojava

Jučer navečer su u središnjoj Hrvatskoj, kako objašnjavaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, bila dva velika konvektivna sustava vidljiva s područja grada. Jedan se stvorio zapadno od Zagreba oko 20.30 uz granicu sa Slovenijom i kretao se prema sjeveroistoku te jačao donijevši dijelu Hrvatskog zagorja obilne pljuskove i grmljavinu, lokalno vjerojatno i sugradicu ili tuču.

Kretao se vrlo sporo pa je sjeverno od Zagreba bio oko 22.30 sati te nastavio sporo kretanje dalje na sjeveroistok, no uskoro se raspao, dok se drugi sustav stvorio jugoistočno od Zagreba, na području Siska, oko 22 sata te je također jačao i povećavao se u svim smjerovima i donio obilne grmljavinske pljuskove, lokalno i tuču i sugradicu. Kretao se u jugozapadnoj struji prema sjeveroistoku prešavši Moslavinu i Prigorje, a zahvatio križevačko, koprivničko i bjelovarsko područje te tek nakon ponoći oslabio i oko 2 sata oslabljen potpuno prešao u Mađarsku.

'Iz ovog opisa može se vidjeti da niti jedan od tih sustava nije prelazio preko zagrebačkog područja i stoga nije bilo oborine. No zbog veličine sustava dobro su se vidjeli, naročito u noći, kao bljeskanje munja u daljini. Brzina zvuka je puno manja od brzine svjetlosti pa grmljenje (zvučna pojava u grmljavini) iz ova dva sustava većina građana nije mogla čuti', ističu te dodaju da se grmljavina (grmljenje i munje) i vidjela i čula na istoku grada te u Zagrebačkoj županiji.