UŠTEDA NA UMIROVLJENICIMA

Ne živiš u Poreču 25 godina? Zaboravi socijalnu pomoć!

16.01.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Ekonomska kriza prisilila je mnoge gradove na štednju pa je tako recesijskim škarama Poreč ove godine za 200.000 kuna smanjio stavku socijalnih pomoći umirovljenicima.

Riječ je o novčanoj pomoći koja se mjesečno isplaćuje iz gradskog proračuna umirovljenicima čija su primanja manja od 1.600 kuna, a kako se ne radi o zakonskoj obavezi, odlukom gradonačelnika Edija Štifanića uvedena su i nova pravila, koja su rasrdila neke od dosadašnjih korisnika ovog vida pomoći.

Moja mirovina je 903 kune i dobivala sam 400 kuna. Lani sam otišla u mirovinu pa sam tu pomoć iz gradske kase primala godinu dana, a sad mi kažu da više nemam pravo na pomoć jer nisam u Poreču 25 godina. Mirovinu sam zaradila u jednoj porečkoj tvrtci gdje sam ostvarila 16 godina staža, no ispada da nisam njihova briga', kaže ogorčeno umirovljenica (podaci poznati redakciji) koja je došla u Poreč u vrijeme ratnog vihora, no po novim gradskim pravilima koja se primjenjuju od početka 2012., nedostaje joj još 8 godina stalnog boravka na teritoriju Poreča.

'Ulazimo u Europsku uniju, a u Poreču me 'izdvajaju', premda ovdje glasam i sve plaćam. Doduše, uputili su me da se javim socijalnoj službi, no imam stan i ne smatram sebe socijalnim slučajem', veli naša sugovornica, dodajući da joj nije jasno zašto je kriterij Grada Poreča 25 godina boravka, kad je 10 godina dovoljno čak i za dobivanje državljanstva.

Dok je bilo novaca, dijelilo se bez puno pitanja', kažu u Gradu, no zbog gospodarske krize odlučilo se znatno pooštriti kriterije, a kako doznajemo, planiraju se uvesti i kontrole koje će obići korisnike pomoći kako bi se na terenu uvjerili da li doista i stanuju na navedenoj adresi, a ne negdje drugdje. Naime, Grad je imao loših iskustava pa je tako bilo nekoliko slučajeva da su gradsku pomoć zbog niskih mirovina dobili i umirovljenici koji su ipak imali i dodatna primanja od izdavanja apartmana u sezoni, neki su svoj stan dali u višegodišnji najam jer su živjeli kod sina ili kćeri, a bilo je i slučajeva da se zatajilo inozemnu mirovinu, prihode od poljoprivrede ili kakve 'fuš' djelatnosti, što će se sve 'po novom' pomno provjeravati.

Budući da je u lanjskom proračunu za pomoći umirovljenicima bilo osigurano 800.000, dok je za 2012. g. predviđeno 600.000, u recesijskoj godini novčane pomoći iznositi će 400 kuna za umirovljenike čija su primanja do 1.200 kuna te 200 kuna za mirovine koje su u rasponu od 1.201 kune do 1.600 kuna. Podnositelji zahtjeva morati će dokazati potvrdom MUP-a, i to ne starijom od mjesec dana, spornih 25 godina neprekidnog prebivanja, a ne 20, kako je omaškom napisano u Službenom glasniku Grada Poreča.

Osim toga, po novim gradskim pravilima umirovljenici će morati uz zahtjev priložiti potvrde i potpisanu izjavu da nemaju drugih prihoda, a gledati će se i ukupan dohodak članova domaćinstva. Umirovljenik će se ujedno i obvezati da će u slučaju utvrđenih nepravilnosti u cijelosti Gradu Poreču vratiti novčana sredstva primljena na ime pomoći, pri čemu će priložiti ovjerenu bianco zadužnicu, koju Grad može naplatiti u slučaju da se naknadno utvrdi da je pomoć dodijeljena na temelju neistinitih podataka ili krivotvorenih dokumenata.