PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Ne treba sasjeći sve one koji nešto imaju'

19.08.2010 u 13:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je sukladno zakonu potpisao odluku o oduzimanju svih odlikovanja Branimiru Glavašu zbog presude za ratne zločine

'To je odluka koja je bila sama po sebi razumljiva', rekao je predsjednik. Shodno tomu, Glavašu će biti oduzet i čin general bojnika Hrvatske vojske.

Josipović je osudio napade na strance i turiste ovoga ljeta. Iako smo imali statistički manje napada na turiste nego što je znalo biti proteklih godina, navodi predsjednik, od svakoga društva se očekuje da sazrijeva te da osuđuje one koji štete ugledu i interesima Republike Hrvatske.

'Nužno je da takvih slučajeva bude što manje, posebno onih koji mirišu na napade iz mržnje. To posebno šteti imidžu zemlje i izravno utječe na naš uspjeh u turizmu', zaključio je predsjednik. Osudio je takve napade, koji i nisu vezani uz turizam, nego za etničku mržnju, a događaju se prvenstveno u Dalmaciji.

Josipović je podržao i osnivanje radnih sudova u sklopu reforme pravosuđa.

Predsjednik je zatražio i od porezne uprave da u svim slučajevima kada postoji nesrazmjer koji se odnosi na plaćeni porez i imovinu provjeri izvore prihoda i da naplati porez ili, ako je riječ o kaznenom djelu, da postupi po zakonu.

'To je minimum koji se očekuje od socijalne države i države koje želi biti efikasna i u svom proračunu osigurati sredstva potrebna za sve one funkcije koje suvremena država ima', rekao je predsjednik.

Predsjednik je odgovarao i na pitanja novinara. Vezano uz najave sindikata da će osnovati stranku on smatra da svatko u ovoj državi može osnovati stranku i uključiti se u političku utakmicu. 'Stvar je procjene svakoga tko se na to odluči da li mu je to dobro. Sindikati imaju važnu funkciju u društvu, posebno danas kada je dio radništva potpuno nezaštićen, posebno u privatnom sektoru, te bi sindikati mnogo trebali za njih napraviti', objasnio je on.

O rebalansu nije htio govoriti jer ga nije vidio i smatra da bi to bilo neozbiljno, ali je rekao: 'Bitna je reforma državne uprave. Nova organizacija koja bi bila efikasnija i njeno profiliranje kao servisa građana je ono čemu treba težiti.'

Josipović se također nije želio opredijeliti je li protiv poreza za banke jer 'nije vidio papir', ali je podsjetio da je više puta govorio o tome kako bogatiji moraju više participirati.

'Upravo zato što jesmo u jednom teškom trenutku razmjernost, pravednost mora biti jedan od motiva reforme. Reformu koju građani ne budu prihvatili kao pravednu bit će teško provesti', smatra Josipović.

On se zalaže za promjenu poreznog sustava kojom će se rasteretiti proces rada pa možda na taj način i podići plaće, ali bi se drugi oblici imovine, u prvom redu luksuzna roba, nekretnine, plovila, oporezivali malo drugačije nego danas. 'Još jedanput ističem: porezni sustav nikada ne smije biti takav da bilo koga destimulira. Ne mislim da bi se kosom trebalo sasjeći sve one koji nešto imaju, dapače. Ali bi se trebalo na jedan pravedan način povećati porezno opterećenje onih koji više imaju, a rasteretiti one koji ovih dana žive na rubu egzistencije', poručio je predsjednik Republike.