GRCI OPET NA ULICAMA

'Narodi Europe - pobunite se!'

04.05.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj, koji čine trećinu tamošnje radne snage, započeli su dvodnevni štrajk zbog oštrih mjera štednje grčke vlade, čitaj – smanjenja plaća i mirovina - a sutra bi im se trebali pridružiti i radnici iz privatnog sektora

Tijekom prosvjednog marša, noseći crvene zastave, 100-tinjak radnika i grčkih komunista postavilo je na zid drevne Akropole plakat na kojem piše 'Narodi Europe – pobunite se!', ali policija nije reagirala.

Umjesto planirane jednodnevne obustave rada planirane za sutra, najveći grčki sindikat ADEDI, koji okuplja oko pola milijuna zaposlenih u javnom sektoru, odlučio je krenuti u 48-satni štrajk tijekom kojega će bolnice u Ateni primati samo hitne slučajeve, a ministarstva, škole te ostale javne službe neće raditi. U prometu slijedi kaos, a ulice su već blokirali grčki demonstranti koji pozivaju radni narod cijele Europe na ustanak protiv ekonomskog ugnjetavanja.

No grčka vlada ima preče brige da zemlja ne bi bankrotirala, a rješenje vidi u dodatnim velikim žrtvama građana. Naime, s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom dogovorena je financijska pomoć od 110 milijardi eura u sljedeće tri godine, a zauzvrat Grčka treba do 2012. godine srezati proračunski deficit za 30 milijardi eura.