KAD VRDOLJAK NIJE MOGAO...

Napokon počinje energetska obnova državnih zgrada

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 31.10.2013 15:22
  • Objavljeno 31.10.2013 u 14:09
Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na Vladi je predstavila Program energetske obnove zgrada javnog sektora od 2014. do 2015. godine. Takav su projekt dugo najavljivali bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar Ivan Vrdoljak, ali do danas nije ostvaren

U sljedeće dvije godine očekuje se početak obnove zgrada koje koristi javni sektor, a cilj programa je godišnje obnoviti tri posto ukupne površine svih grijanih ili hlađenih zgrada u korištenju javne vlasti.

'Cilj je bez dodatnih troškova države obnoviti te zgrade i dodatno potaknuti razvoj domaćeg ESCO (European Energy Service Company, op.a.) tržišta', rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš.

U sljedeće dvije godine, kaže Mrak Taritaš, očekuje se obnova oko 200 zgrada, što iznosi oko 420 tisuća metara kvadratnih. 'Tako ćemo potaknuti investicije u iznosu od oko 400 milijuna kuna. Na taj način smanjili bismo potrošnju energije u tim zgradama otprilike za 150 kWh po metru kvadratnom godišnje i smanjili emisiju ugljičnog dioksida za oko 20.500 tona te pokrenuli domaće tržište energetskih usluga.'

Ministrica kaže da bi to bila osnova za program do 2020. godine, do kada moraju, prema direktivi EU-a, povećati energetsku učinkovitost. Kaže da u tom programu sudjeluju svi korisnici zgrada u javnom vlasništvu koji će ih prijaviti Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Oni će ocjenjivati koje zgrade mogu ući u program i na temelju toga će se provoditi javni natječaj. Nakon toga kreće obnova, a zatim će neovisni certifikator procijeniti zadovoljava li zgrada zadane uvjete.

'U financijskom dijelu to znači da će 40 posto sredstava biti izdvojeno iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je oko 165 milijuna kuna... Deset posto će izdvojiti tvrtka koja će ući u program, a 50 posto će se osiguravati iz kreditne linije', objasnila je Mrak Taritaš.

'To nije samo obveza, nego potreba, i to trebamo učiniti', dodala je ministrica.

Program obnove zgrada kasnio je još u ljeto 2012. godine, kada je ministar graditeljstva bio Ivan Vrdoljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!