EURI I CENTI

Bizaran cjenik HAC-a izazvao kilometarsku kolonu ispred Svetog Ilije

12.08.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Kilometarske kolone stvarale su se danas na većini cesta, autocesta, prilazima turističkim središtima diljem Hrvatske pa tako i pred tunelom Sveti Ilija koji s autoceste A1 kod Zagvozda kroz Biokovo izlazi na Makarsko primorje. No, razlog zbog kojeg je tamo dolazilo do gužvi posve je bizaran

Zbog velikih gužvi s obje strane tunela stvarale su se kolone, a kako je izvijestio Hrvatski autoklub (HAK) u smjeru Zagvozda promet je povremeno prekidan.

Osim što je smjena turista i veliki priljev automobila razloge za gužve na naplati dijelom je razotkrio i glazbenik Stipe Mađor koji se zaputio prema Zadru. U svojoj objavi na Facebooku napisao je kako je do zastoja dolazilo jer cijena u eurima iznosila 3.01 eura. Kako na tunelarinu ne naplaćuju ljudi već aparati čekalo bi se da aparat vrati 99 centi.

U pomoć su doduše priskakali radnici HAC-a koji su tamo bili kao ispomoć za ubrzanje protočnosti, ali ni to nije pomoglo da se gužve smanje. U raspravu pod Mađorov post uključila se i saborska zastupnica HDZ-a Dragica Roščić ustvrdivši da je ona prošla tri dana ranije i da je cijena tunelarine bila tri eura.

Međutim, u tri dana promijenio se i tečaj kod PBZ-a, koji je poslovna banka HAC-a, pa i je tako on u srijedu iznosio 7,33 kuna za euro, a danas 7,39. Tunelarina u domaćoj valuti iznosi 22 kune.

Premda su u HAC-u, u travnju, kada je došlo do prvog poskupljenja cestarina, kazali kako tunel Sveti Ilija neće poskupjeti do toga je ipak došlo sa sezonskim cjenikom koji je na snazi  od 1. srpnja do 30. rujna.

Tako je tunelarina s 20 kuna skočila na 22 kune. Kako stoji na stranicama HAC-a konačna cijena cestarine s PDV-om obračunava se u kunama bez lipa (zaokružuje se na puni iznos u kunama na manji ili veći iznos). O zaokruživanju u eurima nema govora.

Prije par godina, za vlade Zorana Milanovića, HDZ-ovi čelnici općina i gradova iz okolice tunela organizirali su prosvjed jer se tunel naplaćuje, tražili su da se tunelarina ukine i da tada resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić podnese ostavku. Kad je došlo do poskupljenja prije mjesec dana nije ih se moglo čuti.