PROSVJED POD BIOKOVOM

Ima li Udba veze s tunelom Sveti Ilija?!

09.07.2013 u 22:10

  • +7

Prosvjed ispred tunela Sv. Ilija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

U organizaciji koordinacije općina Imotske krajine i Makarskog primorja te župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje u predvečernjim satima u Rastovcu sa sjeverne strane tunela Sv. Ilije održan je prosvjedni skup protiv plaćanja tunelarine za domaće stanovništvo

Za osobne automobile tunelarina iznosi 20 kuna, a za kamione 66 kuna. Na prosvjednom skupu, prema informacijama organizatora, bilo je gotovo tisuću okupljenih. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: 'Oprosti im Sv. Ilija, ne znaju što čine', 'Vlado, jesmo li se za ovo borili', 'Udbaši, ubijali ste nas po cijelom svijetu a sada nas ubijate na ovaj način'.

Župan Zlatko Ževrnja pozvao je Vladu RH i nadležno ministarstvo da na zajedničkom sastanku s predstavnicima lokalnih vlasti Imotske krajine i Makarskog primorja pokušaju čuti argumente protiv tunelarine jer se, po njemu, tunel može održavati sa desetak milijuna kuna godišnje, a oslobađanjem tunelarine za domaće pučanstvo ubrzao bi se gospodarski razvitak tog dijela Hrvatske a time bi se punio i državni i lokalni proračuni.

'Treba pomoći domaćem pučanstvu tako što mu se ne bi naplaćivala cestarina za korištenje tunela Sv. Ilija, a mi u županiji ćemo tražiti sve pravne instrumente za zaštitu prava stanovnika Imotske krajine i Makarskog primorja', kazao je župan Ževrnja. Dodao je kako bi se tunelarina mogla naplaćivati samo turistima.

Gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel je istaknuo kako poštuje hrvatsku Vladu ali njena odluka o plaćanju cestarine za tunel Sv. Ilije 'nije za dobrobit Makarskog primorja, Imotske krajine i ljudi iz susjedne Hercegovine'. Đuzel je pri tomu istaknuo kako se nigdje u Hrvatskoj za slične objekte, kao što je cestarina kroz tunel Sv. Ilije koji povezuje Makarsko primorje sa autocestom (Zagreb-Dubrovnik) i Imotskom krajinom, ne plaća naknada.

'Osjećam da smo mi u ovom dijelu Hrvatske narod drugog reda kojeg je ova Vlada zaboravila', poručio je Đuzel. Načelnik općine Baška Voda Joško Roščić je podsjetio kako je predsjednik Republike Ivo Josipović porijeklom iz Baške Vode te pozvao njega i Vladu da još jednom razmisle kako je tunelarina kroz tunel Sv. Ilije nelogična i protiv je interesa pučanstva Podbiokovlja i Zabiokovlja.

Načenik općine Runović Josip Lešina je zamjerio zbog načina otvaranja tunela.'Mi smo demokratska zemlja i ne želimo da se takav objekat od nacionalnog značenja otvara u tajnosti, valjda po tradiciji svih onih od prije 50 godina što nam pokušavaju nametnuti', rekao je Lešina.


Župnik u Zagvozdu don Jakov Cikojević je prilikom blagoslova održao desetominutni govor u kojem je iznimno oštrim riječima kritizirao sadašnju vlast i njezine čelnike; Josipovića, Milanovića, Jovanovića te Mesića pri čemu je dobio veliki pljesak .

U vezi s načinom otvaranja tunela ocijenio je da 'imamo protuhrvatsku Vladu', da ona 'bježi od svojeg naroda i skriva se u mišju rupu', da je ponikla na korijenima, kako je rekao, bivšega prokletog komunizma u Jugoslaviji' itd. Pozvao je da se na sljedećim izborima sruši Vlada i predsjednik koji, po njemu, nisu dostojni biti zastupnicima hrvatskog naroda.

Inače HAC
je danas priopćio da je vožnja tunelom Sveti Ilija jeftinija od vožnje okolnim cestama. Izračun je napravljen na temelju plaćanju tunelarina putem ENC-a, koja cijenu od 20 kuna u gotovini smanjuje na 7,83 kune. Naime, korisnik prepaid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC račun dobiva povrat od 50 posto iznosa plaćene tunelarine. Npr za korisnika osobnog vozila cestarina iznosi 10 kuna, a kada se odbije inicijalni popust, cestarina ga stoji 7,83 kune, navode. Prema računici HAC-a kroz tunel u oba smjera vozač prolazi 10 kilometara za 10 minuta i plaća cestarinu od 17,62 kune, a vozi li se okolo, proći će 35 kilometara za 35 minuta, što će ga stajati 35 kuna.