POTENCIJALNI PROBLEM

Nakon Brexita, engleski neće biti službeni jezik EU-a?

28.06.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Danuta Hübner, predsjednica Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta, upozorila je da engleski jezik nakon Brexita više neće biti službeni jezik Europske unije, javlja portal Politico.eu. Engleski jezik sada je jedan od 24 službena jezika EU-a. Irska je kao svoj službeni jezik registrirala galski, a bivša britanska Malta malteški jezik

'Ako nemamo Ujedinjeno Kraljevstvo, nemamo ni engleski jezik', rekla je Hübner.

Engleski jezik jedan je od radnih jezika u institucijama Europske unije. 'To je, zapravo, jezik koji dominira', dodala je Hübner. Djelatnici EU-a najčešće se služe upravo engleskim jezikom.

Prema njenim riječima, engleski bi teoretski mogao ostati radni jezik, ali se oko toga moraju usuglasiti sve članice EU-a.

Međutim, izvor Politica iz EU-a objasnio je da se pravila koja reguliraju upotrebu službenih jezika također prevode. Prva takva pravila iz 1958., izvorno napisana na francuskom jeziku, nisu sasvim jasna po pitanju mogu li države članice - poput Irske i Malte - imati više od jednog službenog jezika. Interpretacije francuske verzije sklone su zaključku da je to moguće, a istovremeno se čini da engleska verzija isključuje takvu mogućnost.

Francuski jezik dominirao je institucijama EU-a do 1995., kada je ta dominacija poljuljana ulaskom Austrije, Švedske i Finske u Uniju. Engleski kao radni jezik prevagnuo je naknadnim ulaskom centralnih i istočnoeuropskih država.