UOČI SEZONE ZABAVE

Najviša razina opasnosti zbog rekordnog broja novozaraženih u Tokiju

19.11.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Tokio je u četvrtak podigao razinu opasnosti od koronavirusa na najvišu, nakon što je imao rekordna 534 slučaja, a tamošnja guvernerka pozvala je na oprez uoči sezone zabava krajem godine.

Broj novozaraženih rekordan je i na razini cijelog Japana – televizija TBS prenosi kako ih je 2259.

No najveću zabrinutost izaziva širenje virusa u prijestolnici koja se nada da će iduće godine biti domaćin već odgođenih Olimpijskih igara.

„Broj slučajeva koronavirusa raste, pa razmatramo koji su koraci potrebni jer bi novih zaraza moglo biti više od tisuću na dan“, rekla je guvernerka Tokija Yuriko Koike.

Najviša, četvrta razina opasnosti, znači da se „zaraza širi“. Tokio je dosad bio na drugoj najvišoj razini, onoj u kojoj se „zaraza počinje širiti“.

Zbog rasta broja novozaraženih diljem zemlje premijer Yoshihide Suga kazao je kako vlada razmatra uvesti restrikcije rada restorana, no ne razmatraju se drastična ograničenja kretanja ljudi.

Suga je pozvao građane da budu oprezni i naglasio opasnost zaraze u restoranima i prodavaonicama hrane.

Koike je iznijela nove preporuke za posjećivanje restorana uoči početka sezone zabava krajem godine. Guvernerka preporučuje sastajanje u malim brojevima, ostajanje najviše sat vremena i tihi razgovor.