NAJBOLJE OD 2010.

Najbolja strip izdanja 2010.

28.12.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Protekla je godina u svijetu hrvatskog strip-izdavaštva bila izrazito plodna - odabrali smo među svim objavljenim naslovima njih deset koji su po našem mišljenju nedvojbeno obilježili proteklu godinu

Konac prosinca idealan je tajming za rezime onog najboljeg u čemu se moglo uživati u godini koju se ispraća - neovisno o tome radi li se o izboru najboljih glazbenih albuma godine, filmova, DVD izdanja, knjiga ili čak i butelja vina - ljudi vole top liste. Posebice danas, kad je internetska revolucija i pomahnitala hiperprodukcija pop-kulturnih proizvoda čvrsto stala na stranu kvantitete nauštrb kvalitete, ovakve liste služe kao svojevrsni filtri koji pomažu da se iz mora svega i svačega što se nudi odabere ono najbolje. Tako smo i mi odlučili sastaviti našu listu od 10 najboljih strip izdanja koja su 2010. izašla kod nas, a posebno mjesto van kategorije ove top liste zauzima Ženski strip na Balkanu, o kojem smo nedavno pisali na stranicama kojima upravo surfate.

10. Altai & Jonson - Tiziano Sclavi & Giorgio Cavazzano
Izdavač: Fibra


Uz činjenicu da je otac i majka detektiva nemogućeg, Dylana Doga, Tizziano Sclavi ostao je duboko zapisan u kolektivnu svijest generacija čitatelja s ovih prostora kao scenarist dviju, možda i najboljih i najvažnijih epizoda Zagora – fantastične trilogije 'Plamena lubanja', 'Na krilima noći' i 'Horde zla', nedvojbeno inspirirane svijetom J. R. R. Tolkiena, te metafizičke sage u pet svezaka o drugoj invaziji Akronjana na Darkwood, koja nam kroz paralelne svjetove i snove daju naslutiti kraj Divljeg zapada kakav poznajemo. Navikavši od Sclavija dobivati porcije genijalnog mraka i horora, nemalo sam se iznenadio kad sam vidio da briljira i u ovoj krimi-parodiji o dvojici šeprtljavih detektiva, Altaiu i Jonsonu. Ova Sclavijeva suradnja s Giorgiom Cavazzanom, jednim od najvećih crtača stripa koje je Italija ikad imala, izrodila je izvrstan strip serijal koji će publika navučena na Alana Forda bez sumnje prihvatiti. A i ne samo ona.

9. Vam - Igor Kordej & Vladimir Colin
Izdavač: Fibra

Nikad nisam bio obožavatelj svega onog što se u modernoj pop-kulturi naziva fantasyjem. Štoviše, nervirale su me armije zagriženih tolkienovaca koji su me pokušavali bezbroj puta uvjeriti da je 'Gospodar prstenova' nešto najbolje što je ljudski um ikad stvorio. Prvu knjigu sam nekako i pročitao, no kad sam na početku druge zaglibio u 50-stranično new age opisivanje nekakve šume i svega onoga što ta šuma znači, odustao sam. Jacksonove filmove sam odgledao, ali sam bio jedan od šačice onih koji nisu padali u stanja euforije kad su Vigo Mortensen i Orlando Bloom u epskim bitkama spašavali Međuzemlje od mračnih Sauronovih armada. Za 'Narniju', 'Amberske kronike' i 'Zemljomorje' sam čuo, ali na tome je i ostalo. Dakle, ne volim fantasy. I to je pravilo. No, kako svako pravilo ima svoj izuzetak, tako i moja antipatija prema fantasyju ima svoj, a on se zove Vam. Nastao prema predlošku 'Priče iz Vamlanda', rumunjskog književnika Vladimira  Colina, Vam je priča o ljudima i bogovima, o svim polovima onoga što čovjek nosi u sebi. Bez obzira na to što svoje izvore ima u rumunjskim tumačenjima slavenskih i hebrejskih mitova, Vam posjeduje sve one elemente svojstvene grčkim mitovima: ljubav, mržnju, osvetu, prijateljstvo, zavist, plemenitost, brutalnost. Možda najbolji opis svega onog što Vam znači dao je sam maestro Kordej : 'Fantasy da, oko njega, kao papir za umatanje poklona. Unutra se radi o nama samima, na bespoštedan način.'

8. Tvrđa - Joann Sfar & Lewis Trondheim
Izdavač: Fibra

Nakon izvrsnih Zekanovih hvalevrijednih pustolovina Laurent Chabosy, poznatiji pod pseudonimom Lewis Trondheim, ovog puta u suradnji s crtačem Joannom Sfarom, isporučuje nam novo remek-djelo francuske škole stripa. Riječ je o satiričnom i fantastičnom serijalu zvanim Tvrđa (u originalu na francuskom Donjon). Tvrđa, koja kroz  tridesetak nastavaka priča priču o mitskim svjetovima u kojima caruje moć mača i magije, prožeta je satirom i zdravim humorom tako tipičnim za francusko-belgijsku školu stripa, što uz sjajan crtež Joanna Sfara cijelom serijalu daje posebnu notu. Epizode ovog serijala organizirane su u poglavlja koja nose imena djelova dana – Zora, Zenit i Sumrak, a u kojem svako poglavlje broji po šest nastavaka. Izdavačka kuća Fibra nas je do sada počastila s po prve dvije epizode iz poglavlja 'Zenit' (Pačje srce i Kralj boraca) i 'Sumrak' (Groblje zmajeva i Vaucansonski vulkan).

7. Brončano doba – Žrtva - Eric Shanower
Izdavač: Bookglobe

Tko god da je pročitao 'Tisuću brodova', prvi od predviđenih sedam tomova iz ciklusa Brončano doba, o najslavnijem ratnom plamenu ikada zapaljenom, onome trojanskom, nikako nije mogao dočekati i nastavak. Žrtva, drugi dio iz tog Eisnerima (strip pandan Oscaru) ovjenčanog serijala, ima sve one adute koji krase i njegovog prethodnika. Fascinantno baratanje povijesnom materijom i beskrajna količina bibliografskih podataka upakirane u proizvod prilagođen modernom dobu i za modernog čitatelja, Shanowera svrstavaju u one strip autore koji strip guraju iz geta za geekove u umjetnost. Čitajući 'Brončano doba' možemo samo zaključiti da se povijest nikada tako lako nije čitala.

6. Hodočasnik zvijezda - Carlos Trillo & Enrique Breccia
Izdavač: Fibra

Svu onu melankoliju, čaroliju i poetičnost koja nas je natjerala da se zaljubimo u Alvar Mayora, Trillo i Breccia u neograničenim količinama sasipaju i u 'Hodočasniku zvijezda'. S ovim ćušpajzom žanrova, od avanture, preko fantastike, pa na koncu do znanstvene fantastike, ovaj argentinski dvojac majstora nastavlja slijediti magičnu tradiciju latinoameričke književnosti. Zamislite da čitate strip čiji su autori Terry Gilliam i Salvador Dali - 'Hodočasnik zvijezda' je upravo takav strip.

5. Corto Maltese u Sibiru - Hugo Pratt
Izdavač: Bookglobe

Corto Maltese, taj vječni zgubidan, mornar, lutalica, utopist, junak i antijunak odavno je prerastao okvire stripa. Poput Elvisa, Beatlesa, Jamesa Deana, Pelea ili Che Guevare, i beba Huga Pratta je također postala ikonom svega onoga što volimo nazivati popularnom kulturom 20. stoljeća. Jednostavno rečeno, Corto je brand. Iako su i 'Keltske priče' i 'Cortova sjećanja' i 'U znaku jarca' također divne i poučne knjige kroz koje pratimo avanture toga karizmatičnog džentlmena sudbine, ipak mislim da je sve ono što Corto znači, što Corto predstavlja i na koncu, ono što Corto zapravo i jest, najljepše i najdojmljivije dočarano u epskoj priči Corto Maltese u Sibiru. U ovom izuzetnom koktelu akcije i politike, Hugo Pratt nas upoznaje s turbulentnim političkim zbivanjima na azijskom kontinentu u vrijeme oktobarske revolucije. Ako je povijest učiteljica života, onda su Hugo Pratt i Corto Maltese profesori kakvi se samo poželjeti mogu.

4. Grendel Tales – Ponos Vragova - Darko Macan & Edvin Biuković
Izdavač: Fibra

Kad su igrači Zapadne Njemačke u finalu SP u nogometu 1954. u Švicarskoj maznuli do tada nepobjedivu madžarsku laku konjicu, dobili smo Čudo u Bernu. Kad je SAD u finalu olimpijskog turnira u hokeju na ledu 1980. u Lake Placidu iznenadio favoriziranu sovjetsku Zbornaju komandu, dobili smo Čudo na ledu. A kad su Darko Macan i Edvin Biuković 1993. poslali svoj scenarij za Grendele u izdavačku kuću Dark Horse Comics u državi Oregon, dobili smo Čudo iz Hrvatske. Baš je tom riječju, čudo, Diana Schutz, jedna od urednica Dark Horse Comicsa opisala ono što je osjetila kad je pročitala ovo jedinstveno remek djelo hrvatske, a bome i svjetske strip baštine. Za svoj briljantan crtež Edvin Biuković je nagrađen 1995. u San Diegu Manningovom nagradom, kao svjetski crtač koji najviše obećava, a blistavu i potencijalno veliku karijeru nažalost je zaustavila njegova preuranjena smrt 1999. godine.

3. Gluhe Laste - Štef Bartolić
Izdavač: Fibra

Neovisno o tome pričamo li o filmu, glazbi ili stripu, za neko djelo možemo reći da je veliko tek kad položi test vremena. Kad ga vrijeme koje je prošlo ne zagadi ružnom hrđom, nego kad mu da neodoljivu i šarmantnu patinu bezvremenosti. 'Gluhe laste' čitao sam još kao dječak u Modroj lasti i tada su mi bile sjajne, a čitam ih i dan danas, i moram priznati da su mi još bolje. Još vedrije, još lepršavije i još maštovitije. 'Gluhe laste' su strip za djecu i strip za odrasle - jednom riječju, 'Gluhe laste' su strip za sve.

2. Kolekcionar - Sergio Toppi
Izdavač: Fibra

S rukopisom talijanskog virtuoza crteža i riječi Sergiom Toppiem upoznao sam se preko Sharaz-De, velebnog djela koje nam priča priče iz '1001 noći'. Jedini problem koji sam imao s tim stripom bio je crtež. On je bio toliko savršen, toliko magično realan, da sam u nekoliko navrata imao snažan poriv da neke stranice jednostavno otrgnem i zalijepim ih na zid. S 'Kolekcionarom' je slična priča, samo s tom razlikom što bih ovaj put uz crtež na zidu rado gledao i riječi s tih stranica. Nevjerojatna vizualna kvaliteta ovog stripa, kao i poetičnost gotovo svake riječi izgovorene u njemu, svrstavaju 'Kolekcionara' među najbolje stripove koje sam ikada čitao.

1. Neznanac 1 i Neznanac 2  - Magnus
Izdavač: Fibra

'Ako ste fascinirani najcrnjim dijelom ljudskog uma, ako mislite da smo, barem u apstraktnom smislu, svi ubojice, ako vas zanimaju najtajanstveniji porivi koji stoje iza krvavog čina, onda je Neznanac strip koji vam pristaje, a provesti barem jednu noć u sablasnom hotelu na Mount St. Michel može se pokazati vrlo poučnim iskustvom.'

Dame i gospodo, Magnus. Pametnom dovoljno, zar ne?