Vesna Vučemilović

Nadovjera dokumenata o posvajanju u Africi: Otklonjene sumnje u legalnost

07.06.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović izrazila je u srijedu zadovoljstvo što će se ubuduće tražiti nadovjera dokumenata o posvajanju djece kroz diplomatsko-konzularnu mrežu čime će se u potpunosti otkloniti sumnje da su dokumenti o posvojenju nelegalni.

„Dok su nas pojedinci optuživali za huškanje mi u Odboru za obitelj, mlade i sport smo radili na promjenama zakonodavstva i sudske prakse koje sada i oni prihvaćaju. Za razliku od onih koji su se bavili međusobnim optužbama, ideologijom i politikanstvom mi smo se kao Odbor fokusirali na postupanje institucija u Hrvatskoj, a sve u cilju zaštite najboljeg interesa djece”, poručila je Vučemilović s konferencije za novinare.

U izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu usvojeni su naši amandmani kojima će se tražiti nadovjera kroz diplomatsko-konzularnu mrežu čime će se u potpunosti otkloniti sumnje da su dokumenti o posvojenju nelegalni, odnosno, krivotvoreni, naglasila je.

Također, napominje, svi će posvojitelji morati biti u registru posvojitelja i, u konačnici, svi posvojitelji i djeca će nakon dolaska u Hrvatsku šest mjeseci primati stručnu pomoć koja im je itekako potrebna.

Imamo naznake kako će upis u registar posvojitelja biti nešto drugačiji nego što je za posvojenje djece ovdje u Hrvatsko što smatramo potpuno nelogičnim pa čak i diskriminatornim jer sva djeca neovisno o tome gdje su rođena moraju imati zaštitu temeljem Konvencije o pravu djeteta i nema razloga da taj proces za djecu koja se posvajaju iz zemalja koje nisu potpisnice haške konvencije bude drugačiji u odnosu na djecu koja se posvajaju u npr. Hrvatskoj, upozorila je.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi trebalo bi urediti ovo područje jednim podzakonskim aktom i kao predsjednica Odbora za obitelj mlade i sport budno ću pratiti donošenje tog akta kako bi on bio donesen u najboljem interesu djeteta odnosno da taj proces upisa u registar posvojitelja ne bude bitno olakšan i bitno drugačiji nego što je sada za posvojitelje ovdje u Hrvatskoj jer afrička djeca nisu manje vrijedna, istaknula je Vučemilović.

Izrazila je zadovoljstvo što je ministar napokon izašao sa podatkom da su sva posvojena djeca u Hrvatskoj na sigurnom sa svojim posvojiteljima i u funkcionalnim obiteljima, ali i začudila, ako je ministar imao te podatke, zašto već prije nije sa njima izašao u javnost kako bi se javnost smirila budući da se radi o djeci.

Odbacila je i optužbe da su se ona i njezin kolega Ladislav Ilčić bavili huškanjem u slučaju Zambija.