roditelji zabrinuti

U Zagrebu nedostaje mjesta u vrtićima; Tomašević: Činimo sve što možemo

04.06.2023 u 11:38

Bionic
Reading

U Zagrebu, uoči završetka upisa u dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu, postoji veliki nedostatak mjesta.

Zbog nove zakonske odredbe koja daje prednost četverogodišnjacima pri upisu mnoga djeca jasličke dobi mogla bi ostati neupisana, što dovodi roditelje u situaciju da moraju ostati kod kuće umjesto da idu na posao.

HRT javlja da je majka Žana poslala prijavu u dva vrtića za svog 10-mjesečnog sina, ali ne zna hoće li uspjeti dobiti mjesto. Privatni vrtići su preskupi za nju, pa će morati ostati kod kuće ako ne uspije dobiti mjesto u gradskom vrtiću. Druga majka, Ana, također smatra da su privatni vrtići preskupi i da nije opcija.

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, tvrdi da se čini sve što je moguće kako bi se riješio taj problem.

'Zapošljavamo treće odgajatelje kako bi u vrtićkim i jasličkim skupinama bilo lakše raditi odgajateljima s toliko djece. Zatim odgajateljima koji su bili na ugovor na određeno, dajemo ugovor na neodređeno kako bi imali sigurnji status i ostali u vrtićima. Idemo i u nova zapošljavanja jer su potrebni i novi odgajatelji. Isto tako povećavamo subvenciju za privatne dječje vrtiće koji će primiti onu djecu koja se neće moći primiti u gradske vrtiće', rekao je Tomašević.

Zabrinute majke smatraju da postoje i druga rješenja. A rezultati upisa za iduću pedagošku godinu znat će se do kraja lipnja.