ZNANSTVENICI ČEŠU GLAVE

Nad Marsom snimljen misteriozan sjaj

17.02.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Na Marsu je 2012. na velikim visinama snimljen misteriozan sjaj golemih razmjera, čiju prirodu znanstvenici do danas nisu uspjeli odgonetnuti

Fotografije formacije koja se protezala oko 1000 km na visini od oko 200 km u dva navrata zabilježili su teleskopi astronoma amatera. Kada se prvi put pojavila, trajala je 10 dana. Mjesec dana kasnije ponovno se ukazala u jednakom trajanju. Nakon što je drugi put nestala do danas se više nije pojavila.

Znanstvenici su u početku mislili da je sjaj posljedica neke greške u teleskopima. No kasnije analize pokazale su da je fenomen stvaran.

Prema izvješću koje je ovih dana predstavljeno u časopisu Nature, znanstvenici imaju dvije teorije o prirodi tajanstvene formacije – prema prvoj ona bi mogla biti oblak CO2 ili vode, a prema drugoj aurora. Međutim nijedna od njih ne daje odgovore na sve moguće dvojbe. Zapravo svaka otvara više pitanja nego što daje odgovora.

Teorija 1: Golemi oblak

'Znamo da na Marsu postoje oblaci, međutim oni su do danas bili zabilježeni samo na visinama do 100 km', rekao je dr. Garcia Munoz.

'Oblak na snimkama nalazio se na oko 200 km, što je mnogo više. Na 200 km ne bismo trebali vidjeti nikakve oblake, atmosfera je previše rijetka, pa je činjenica da smo ih vidjeli ukupno 20 dana veliko iznenađenje', dodao je.

Teorija 2: Polarna svjetlost

'Znamo da su na Marsu već ranije viđene aurore. Međutim intenzitet ovih koje su zabilježene na snimkama mnogo je, mnogo puta veći od svih aurora koje smo ikada vidjeli kako na Marsu tako i na Zemlji', rekao je Munoz i pojasnio: 'One bi morale biti čak 1000 puta snažnije od najjačih aurora, a teško je povjerovati da bi Mars mogao imati tako snažne aurore.'

Prema Munozu, prihvaćanje bilo koje od navedenih teorija podrazumijevalo bi da naše znanje o višim dijelovima Marsove atmosfere nije točno. Munoz je stoga pozvao druge znanstvenike da se uključe i pokušaju predstaviti svoje ideje i rješenja.

Ako se rješenje ne pronađe, znanstvenici će morati pričekati da se formacije ponovno pojave.