OLUJA XYNTHIJA POHARALA EUROPU

'Nacionalna katastrofa' u Francuskoj, 53. mrtvih

01.03.2010 u 07:39

Bionic
Reading

Oluja Xynthia koju prati jak vjetar i veliki plimni valovi i koja od subote hara Europom, odnijela je najmanje 53 života, među kojima barem 45 u Francuskoj, gdje je nekoliko općina poplavljeno, a više od milijun kućanstava je bez struje.


Francuska, gdje je poginulo 45 do 50 ljudi a deseci su ozlijeđeni, najteže je prošla u olujnom nevremenu, jednom od najsilovitijih od prosinca 1999., kada je život izgubilo 92 ljudi, po podacima francuskih vlasti. Francuski premijer Francois Fillon nazvao je oluju "nacionalnom katastrofom".

"Ova nesvakidašnja oluja koju prate visoki plimni valovi u priobalju departmana La Vendee i Charente-Maritime uzrok je ove katastrofe", rekao je. "Velik broj žrtava se utopio, jer ih je iznenadio iznimno brz porast razine vode", dodao je.

Departman La Vendee, na zapadu zemlje, najteže je pogođen, s tridesetak mrtvih dosad, po policijskim izvješćima. U nekim mjestima, poput La-Faute-sur-Mer, krovovi kuća jedva vire iz vode, a obitelji čekaju vijesti o svojim najbližima o kojima ništa ne znaju, izvijestio je novinar AFP-a.

Spasilačke ekipe na obali obustavljaju potragu s dolaskom noći, pošto su pronašle 26 trupala utopljenika, a tridesetak osoba se vode kao nestale.

U susjednom Charente-Maritimeu, isto teško poharanom u nevremenu, šest osoba je poginulo, među kojima i desetogodišnje dijete.

Predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da će u ponedjeljak ujutro posjetiti ta dva departmana i da će zatražiti od "vlade da brzo djeluje kako bi se u najbržem roku mogle donijeti mjere nacionalne solidarnosti".

Na zapadu i u središtu zemlje oko 500.000 kućanstava još je bilo bez struje u nedjelju navečer, a tijekom jutra ih je bilo milijun. Vlada je zajamčila da će 80 posto kućanstava dobiti struju za 48 sati.

Oluja koja se formirala na Atlantiku, u subotu je zahvatila portugalsku obalu, usmrtivši dijete, a zatim se proširila na Španjolsku, gdje je odnijela tri života na sjeveru.

Tijekom večeri oluja će postupno zahvatiti zemlje Beneluksa i sjever Europe.

Tri smrtna slučaja zabilježena su u Njemačkoj, gdje je vjetar puhao brzinom od 110 km/h, otežavajući promet.

U Švicarskoj je brzina vjetra dosegnula 160 km/h, po priopćenju policije kantona Vaud, na zapadu, ali nije bilo dojava o žrtvama.

Nakon otkazivanja i kašnjenja u zračnom prometu, stanje se u nedjelju navečer postupno normalizira u pariškoj zračnoj luci Roissy-Charles-de-Gaulle.

U frankfurtskoj zračnoj luci, u Njemačkoj, otkazano je više od 200 letova. Glavni kolodvor u Frankfurtu zatvoren je, a otkazan je i polazak većeg broja vlakova iz Stuttgarta.

Oluja Xynthia