PRVOSTUPANJSKA PRESUDA

Nacional Karamarku mora isplatiti 70.000 kuna zbog Manolića

29.01.2016 u 13:29

Bionic
Reading

Općinski sud u Zagrebu presudio je da je tjednik Nacional kriv i da šefu HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku mora isplatiti odštetu u iznosu 70.000 kuna zbog objave autoriziranog intervjua s bivšim premijerom Josipom Manolićem u kojem ga je prozvao doušnikom Udbe, objavio je u prvostupanjskoj presudi zagrebački Općinski sud, a a Nacional također mora ukloniti i sporni intervju sa svoje internetske stranice te po pravomoćnosti presude u roku od tri dana objaviti cijelu presudu

Obje stranke najavile su žalbu na presudu, naime, Karamarkov odvjetnik Veljko Miljević će se žaliti na visinu odštete, naime, kako je kazao: 'Sud je dosudio 70.000 kuna naknade za povredu prava osobnosti, odnosno za povredu časti, ugleda i dostojanstva. Sukladno usvojenom tužbenom zahtjevu, sada se dosuđuje, nažalost, manje jer davno su prošla vremena kada se za ovakvu vrstu stvari utuživalo tri do četiri milijuna kuna'.

No, Miljević je, dodaje Hina, kazao da je zadovoljan presudom jer je tužbeni zahtjev ocjenjen utemeljenim i osnovanim, a da će sudski postupak u kojem Karamarko privatno tuži Manolića biti 'puno oštriji'. Miljević je ustvrdio da je u slučaju protiv Nacionala postojala disproporcija između sadržaja članka i onoga što je objavljeno na naslovnici, u naslovima i podnaslovima te da je Manolić pričao jedno, a na naslovnici je izašlo nešto puno gore.

Međutim, za potpuni uvid u ono što je odlučio prvostupanjski sud najbolje je pročitai presudu i obrazloženje suca Marka Rusa, koje je Nacional objavio na svojim internetskim stranicama

U formi intervjua ne treba tražiti potvrdu izrečenog kod druge strane, podsjetila je novinarka Orhidea Gaura Hodak koja je intervjuirala Manolića, rekvaši da je ovo 'poruka medijima da paze što rade, što objavljuju i što pričaju', a i odvjetnica Nacionala Ivana Saucha upozorila je da je to loša poruka medijima i protivna praksi Europskog suda za ljudska prava.

Gaura Hodak, inače, zamjenica glavnog urednika Nacionala istaknula je da je riječ o 'sramotnoj odluci'. 'Sudac ili ne razumije zakon, ili je impresioniran funkcijom gospodina Karamarka', kazala je ogorčena presudom, kako javlja RTL, jer je istaknula da je posao radila profesionalno, da ispisani intervju ima i tonski zapis koji se mogao provjeriti te da je Manolić autorizirao intervju i ponovio svoje tvrdnje koje su Karamarku zasmetale, a to su da je šef HDZ-a svojedobno bio doušnik jugoslavenske tajne službe Udbe.

Jelinić: Mračni standardi u odnosu prema medijima

Na izricanju presude nisu bili ni Karamarko, niti glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, a Saucha je upozorila da je u ovom građanskom postupku prekršeno načelo pravednog postupka jer tijekom suđenja nisu ispitani ni Jelinić kao glavni urednik, niti ostali svjedoci koje su oni tražili.

Jelinić je za N1 rekao da ne želi komentirati pravosuđe dok je postupak živ i u tijeku: 'Mi ćemo se žaliti, to je nepravomoćna presuda i uvjeren sam da ćemo dobiti u drugom stupnju. Pravosuđe me može malo čime iznenaditi, ali danas sam iznenađen. Ova odluka pokazuje koliko se treba ozbiljnih reformi provesti. Izvan je svake pameti da novinari moraju odgovarati za objave autoriziranih intervjua. Očito se postavlju novi, mračni standardi u odnosu prema medijima'.

Karamarko je, podsjetimo, zbog objave Manolićeva intervjua u Nacionalu, od izdavača tog tjednika tražio odštetu od 200.001 kunu, ali je na posljednjem ročištu održanom 11. siječnja traženi iznos snizio na 180.000 kuna, a Općinski sud je dosudio kaznu od 70.000 kuna u ovoj nepravomoćnoj presudi.

Karamarko je pokrenuo i odvojeni sudski postupak protiv Manolića pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, a prvo ročište u tom predmetu održano je 20. siječnja. Sud je dvojac uobičajeno uputio na mirovni postupak, no Manolić je odmah pred novinarima ponovio da ostaje kod svojih tvrdnji i da ima dokaze za izrečeno u Nacionalu da je Karamarko bio doušnik Udbe.

'Suđenje - najbolji način da se utvrdi istinu'

Mirovno vijeće mora u roku od tri mjeseca donijeti odluku, a Karamarko je podnio tužbu i protiv Ante Barišića, profesora Fakulteta političkih znanosti koji je u intervjuu potvrdio sporne navode. Tužbe su uslijedile nakon intervjua objavljenog 2. lipnja prošle godine u kojem je Manolić, između ostaloga, rekao da je Udba ulovila Karamarka u sitnom kriminalu te da su ga ucijenili da radi za njih. Nakon što je Karamarko ljetos podnio tužbu zbog klevete Manolić je prokomentirao da je suđenje 'najbolji način da se utvrdi istinu'.

Karamarko je, pak, Manolićeve tvrdnje ocijenio lažima i klevetama plasiranima u javnost 'zbog političkih motiva i u predizborne svrhe'. Govorio je i da su neki bivši djelatnici SDS-a, koji su ga operativno obrađivali, spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na njegov račun lažne, odnosno da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva 'Trs'. Naglasio je da je cijeli život otvoreno promicao proeuropsku i antitotalitarnu politiku te da ga Manolić ga želi diskreditirati jer se zalaže za procesuiranje krivaca za komunističke zločine.

Manolić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a i u doba borbe za neovisnost Hrvatske najbliži suradnik Franje Tuđmana, izjavio je za tjednik Nacional da bi se Tuđman, da je išao provoditi lustraciju, prvo trebao riješiti Karamarka jer je 'radio za Udbu krajem 80-tih'. Manolić je nakon Drugog svjetskog rata obnašao visoke dužnosti u Sekretarijatu unutrašnjih poslova tadašnje NR Hrvatske i Udbi, a nadzirao je i sve zatvore za političke zatvorenike u bivšoj Jugoslaviji. Također je 1992. kao predsjednik hrvatske Vlade bio nadređen Karamarku koji je imenovan za šefa njegova kabineta.