NAJVEĆA VJERSKA SKUPINA

Na svijetu ima 2,18 milijardi kršćana

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.12.2011 23:23
  • Objavljeno 19.12.2011 u 23:23
križ raspelo

križ raspelo

Izvor: Sipa Press / Autor: Press

Na svijetu ima 2,18 milijardi kršćana, što je trećina svjetskog stanovništva i oni su najveća vjerska skupina ispred muslimana, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio američki institut za istraživanje Pew

Izvješće Svjetsko kršćanstvo, sastavljeno na temelju 2.400 istraživanja u 200 zemalja, primjećuje da je omjer kršćanskog stanovništva stabilan u posljednjem stoljeću, ali jako varira u pogledu raspodjele na planetu.

Godine 1910. dvije trećine kršćana su živjele u Europi, gdje ih danas ima samo 26 posto, 37 posto u Amerikama, 24 posto u subsaharskoj Africi i 13 posto u regiji Azije i Pacifika. Broj kršćana se tijekom stoljeća učetverostručio, kao i stanovništvo u svijetu, što znači da je omjer kršćana ostao stabilan - s 35 posto pao je na današnjih 32 posto.

Ali raspoređenost je različita, primjećuje se u istraživanju. Prije stotinu godina, u Europi i na američkom kontinentu živjelo je 93 posto svjetskog kršćanskog stanovništva, prema današnjih 63 posto. U Europi je omjer osoba koje se nazivaju kršćanima s 95 posto pao na 76 posto, a u Amerikama s 96 posto na 86 posto.

Kršćansko stanovništvo je bitno brojnije u subsaharskoj Africi gdje je poraslo s devet na 63 posto, te u regiji Azije i Pacifika. U tim je regijama početkom 20. stoljeća bilo relativno malo kršćana. Kršćani su najveća religijska skupina ispred 1,6 milijardi muslimana, koji čine 23,4 posto svjetskog stanovništva.

Gotovo polovica kršćana (48 posto) živi u deset 'najkršćanskijih zemalja', poput SAD-a, Brazila, Meksika, Rusije, Filipina i Nigerije. Na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi ima najmanje kršćana (4 posto regionalnog stanovništva).

U Nigeriji živi dva puta više protestanata nego u Njemačkoj, a u Brazilu dva puta više katolika nego u Italiji. Deset posto kršćana u svijetu su manjine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi