NAKON FINSKE

Na sjeveru Njemačke možete primati 1000 eura i ne raditi - ništa

29.06.2017 u 20:13

Bionic
Reading

Najsjevernija njemačka savezna pokrajina Schleswig- Holstein uvela je temeljni mjesečni dohodak u iznosu od 1000 eura, čime se ovim socijalno-gospodarskim eksperimentom pridružila Finskoj te nizozemskom gradu Utrechtu

Za uvođenje ovog socijalnog eksperimenta zaslužna je tzv. Jamajka koalicija koju čine Kršćansko-demokratska unija (CDU), Slobodna demokratska stranka (FDP) i Zeleni, što njemački politički analitičari tumače kao socijalno osviješteni potez kancelarke Angele Merkel koji je dosad bio rezerviran za tamošnje socijaldemokrate.

Prema navodima Merkeličinih demokršćana, ova mjera je upravo njihov 'izum', budući da je nešto slično prije desetak godina predlagao Dieter Althaus, nekadašnji premijer savezne pokrajine Tiringije iz redova CDU-a. Althaus je tada predlagao mjesečni iznos od 800 eura, no ta mjera nije prihvaćena.

Uvođenje temeljnog mjesečnog dohotka u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini trebao bi poslužiti kao svojevrsni ispit za moguće uvođenje istog projekta na području čitave države, ako se potvrdi njegova isplativost na državnoj razini.         

Prema navodima koalicije CDU-FDP-Zeleni, iznos od tisuću eura mjesečno trebao bi biti dostatan za troškove kućanstva, a pokrajinski proračun ova će mjera stajati mjesečno oko dvije milijarde eura. Uvođenjem ove mjere automatski se ukida dosadašnji postojeći dječji doplatak te socijalna pomoć, tzv. Hartz IV. u iznosu od 404 eura kojeg je financirala država, a koji se stjecao nakon pete godine boravka u Njemačkoj.

Ova mjera nije novost na sjeveru Europe, pa je tako Finska od početka siječnja ove godine postala prva država u svijetu koja se upustila u eksperiment temeljnog prihoda. Mjeru koristi odabrana skupina nezaposlenih koji primaju mjesečnu plaću u iznosu od 560 eura, i to bez ikakvih dodatnih uvjeta.

Tu mjesečnu plaću dijeli finska služba za socijalnu skrb, tamo poznata kao Kela, no analizirajući finsku prosječnu plaću koja iznosi 3400 eura, ova mjera ni u kojem slučaju ne znači lagodan život unatoč nezaposlenosti.

Sudionici finskog eksperimenta izabrani su slučajnim postupkom među svim osobama između 25 i 58 godina koji su u Finskoj još u studenom 2016. primali pomoć za nezaposlene.

Institucija za socijalnu skrb je uvjerena kako će 'primarni cilj' tog eksperimenta biti povezan za promocijom zapošljavanja. A uz to će i pomoći samim nezaposlenima koji su, osim potrage za poslom, morali još ispunjavati nebrojene formulare i papire da bi ostvarili svoju pomoć.

Predviđeno je da eksperiment traje dvije godine i u Finskoj se nadaju da će ga proširiti na još više sudionika, no to još nije odobrila vlada Finske.

Projekt su uvele i vlasti nizozemskog grada Utrechta kako bi stanovnicima omogućio fleksibilnije radno vrijeme te više vremena za međusobnu skrb, volontiranje i obrazovanje.

Temeljni mjesečni dohodak od 2300 eura pokušala je prošle godine uvesti i ultrabogata Švicarska, no provedenim referendumom Švicarci taj prijedlog velikom većinom dobili.

Do kraja godine u kanadskoj pokrajini Ontario predviđen je sličan eksperiment, ali ograničenih razmjera. Naime, prema inicijativi senatora Hugha Segala uveo bi se program koji će trajati tri godine, a izabrane osobe bi dobivale 1.320 kanadskih dolara mjesečno (oko 930 eura), te je predviđeno da njime budu obuhvaćene i invalidne osobe. Oni bi, pak, primali nešto veću 'plaću' u iznosu od 1.820 dolara (oko 1.280 eura).