zaraženo meso

Na proštenju u Žumberku 34 osobe dobile salmonelu od starog pečenja

02.08.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Na proštenju u selu Drašći Vrh u Žumberku, 34 osobe su se zarazile salmonelom. Jeli su janjetinu i odojak koji nisu bili svježe pečeni. Broj zaraženih bi mogao i porasti jer je na proštenju bilo više od 50 osoba

Kako je rekao dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a, s obzirom na broj gostiju, među kojima ima i stranaca, koji su bili na proštenju 22. srpnja, broj zaražen nije konačan. Prema riječima dr. Kaića, epidemiolozi su na terenu kako bi doznali za nove slučajeve jer se nisu svi odmah javili liječnicima, piše 24 sata.

Epidemiolozi su saznali kako je meso bilo pečeno ranije, pa je dugo stajalo. Hospitalizirano je devet pacijenata u nekoliko bolnica, a među njima i dijete pedijatrijskog uzrasta.

'Mi smo kraće zadržali svega nekoliko pacijenata koji su se javili u bolnicu. Dijete je također kod nas i zadržali smo ga nešto duže, no dobrog je stanja i ubrzo ćemo ga pustiti kući', potvrdio je dr. Vladimir Bauer iz OB-a Karlovac.

Najčešći simptomi salmonele su mučnina, proljev i povraćanje, a nekim slučajevima može dovesti i do smrti. Važno je naglasiti kako zaražena hrana nema specifičan miris, okus ni promjene izgleda, pa treba biti oprezan prilikom pripreme hrane pogotovo u ljetnim mjesecima kada su visoke temperature.

Inkubacija traje do dva dana, a simptomi najčešće prolaze spontano nakon pet dana. U težim slučajevima uglavnom se u bolnicama intravenozno nadoknađuje izgubljena tekućina.

  • +9
Hrana koju treba izbjegavati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia