ZEMLJA II?

Na rubu Sunčevog sustava otkriven ružičasti planet!

27.03.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Međunarodna skupina znanstvenika jučer je objavila da je na dalekom kraju Sunčeva sustava otkrila novi patuljasti planet, a pretpostavljaju da bi se u istom području mogli nalaziti i neki svjetovi veliki poput Marsa ili Zemlje

Ledeno tijelo promjera 450 km privremeno je dobilo naziv 2012 VP113. Prije njega, 2003. godine, u istom pojasu koji se naziva Oortov oblak zabilježen je samo jedan patuljasti planet Sedna, čiji je promjer oko 1000 km. No znanstvenici vjeruju da bi se ondje mogle nalaziti stotine sličnih i većih tijela koja tek treba otkriti.

'U istraživanju smo koristili veliku kameru moćnog 4-metarskog teleskopa u Čileu', rekao je Scott Sheppard iz Carnegie Institution of Science u Washingtonu.

Možda otkrijemo Mars II, Zemlju II...

'Naša su promatranja pokrila tek vrlo mali dio neba – oko 220 puta veći od površine punog Mjeseca. Ostalo nam je dakle još mnogo neba, a na temelju otkrića ovog objekta predviđamo da bismo mogli pronaći još oko 900 tijela promjera većeg od 1000 km. Neka od njih mogla bi biti veća od Plutona, a možda čak i od Marsa ili Zemlje. Problem je u tome što su tako daleko, osobito kada se nalaze u udaljenijim dijelovima svojih orbita, da su previše blijeda da ih vidimo', dodao je.


Prema izvješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature, 2012 VP113 ne prilazi Suncu na manje od 12 milijardi kilometara, a u najudaljenijoj točki svoje izdužene orbite udaljen je nevjerojatnih 67 milijardi km. Za usporedbu, Zemlja kruži oko Sunca na 149 milijuna km. Proračuni pokazuju da 2012 VP113 treba čak 4.000 godina da obiđe Sunce.

Izdužena eliptična orbita tijela daje naslutiti da se ono u davnoj prošlosti nalazilo bliže Suncu u tzv. Kuiperovom pojasu u kojem se kreće Pluton. Odande ga je svojom gravitacijom možda povukao neki planet koji je odavno izletio iz Sunčevog sustava. Druga je mogućnost da ga je svojom gravitacijom privukla neka zvijezda koja je prolazila našim dijelom galaksije. Također je moguće da ga je naš sustav preoteo od neke druge zvijezde koja se prije više milijardi godina formirala u istom zvjezdanom rodilištu.

Ružičasti svijet leda

'Na temelju ružičaste boje i položaja te onoga što znamo o drugim tijelima u Sunčevom sustavu pretpostavljamo da je uglavnom izgrađen od zaleđene vode te vjerojatno nešto smrznutog metana i ugljičnog dioksida s nešto malo kamenja. Toliko je hladan da je led na njemu tvrđi od stijena na Zemlji. Kada biste stajali na njemu, Sunce bi vam izgledalo malo veće od obične svijetle zvijezde', rekao je dr. Sheppard.