ZAKLJUČENI PREGOVORI

Na raspolaganju 800 milijuna eura iz Europskih fondova

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2011 10:38
  • Objavljeno 01.07.2011 u 09:13
EURI NOVČANICE EURO

EURI NOVČANICE EURO

Izvor: tportal.hr / Autor: tporta..hr

Za prvih šest mjeseci članstva, u drugoj polovici 2013., Hrvatskoj će biti stavljeno na raspolaganje okvirno oko 800 milijuna eura, s tim da se ti iznosi ne mogu povući odmah nego kroz dulje vremensko razdoblje jer se većina projekata provodi više godina.

Za prvih šest mjeseci članstva, iz Kohezijskog i strukturnih fondova za Hrvatsku je predviđeno 687,5 milijuna eura iz sadašnjeg financijskog okvira EU-a i kada se tome pridodaju izravna plaćanja poljoprivrednicima od93,25 milijuna eura za to razdoblje ali iz europskog proračuna za 2014., jer se to isplaćuje retroaktivno, te još neka sredstva po drugim osnovama, dođe se do ukupnog iznosa od 800 milijuna eura

S obzirom da će Hrvatska za prvih šest mjeseci članstva u europski proračun uplatiti 267,7 milijuna eura, računica pokazuje da će za jedan euro koji uplati dobiti tri eura natrag

Od 687,5 milijuna koji se Hrvatskoj stavljaju na raspolaganje iz europskog proračuna za 2013., u prvih šest mjeseci moći će se realizirati 374,3 milijuna eura i kada od toga iznosa odbijemo hrvatski doprinos europskom proračunu, Hrvatska će u prvih šest mjeseci članstva biti na dobitku 106,6 milijuna eura.

Iz europskog proračuna dobivaju se sredstva po dvije osnove: jedan je izravna uplata u proračun, poput novca za pripremu schengenske granice, a drugi dio odnosi se na sredstva koja se dobivaju za konkretne projekte.

Kao i u slučaju ostalih novih članica, i Hrvatskoj će se postupno povećavati sredstva iz europskog proračuna. Uobičajeno je da se u prvoj godini dobije 60 posto predviđene financijske omotnice, u drugoj 80 posto i u trećoj se dostiže puni predviđeni iznos.

Hrvatska je jedina zemlja koja u EU ulazi točno na sredini proračunske godine i ona će 1. srpnja 2015. moći raspolagati sa 100 posto predviđenih sredstava, a prva puna fiskalna godina počinje 1. siječnja 2016.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi