MOGUĆE SAMO U HRVATSKOJ

Na Facebooku otkrili da im voda nije za piće

Bionic
Reading

Iako se o problemu vodoopskrbe u istočnom dijelu županjske Posavine već duže govori, posebice ljeti, kada su zbog niskog tlaka u mreži i povećane potrošnje vode slavine uglavnom suhe, stanovnici Soljana ogorčeni su saznanjem da piju vodu koja nije za piće!

Prije nekoliko dana na društvenoj mreži Facebook pojavila se snimka razgovora korisnika lokalne vodovodne mreže u Soljanima s djelatnikom Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Obavijest su svi dobili

Predsjednik Općinskog vijeća Vrbanje Željko Žaper tvrdi da su svikorisnici javnog vodovoda u općini dobili obavijest o tome da voda nijepreporučljiva za piće. Pojašnjava da je riječ o istoj vodi koju sumještani pili i prije, samo što su u međuvremenu znatno pooštrenikriteriji u pravilnicima o zdravstvenoj ispravnosti vode, koji seusklađuju s onima u EU, pa ono što je do jučer bilo u redu, sada više neodgovara novim, rigoroznim standardima. Problem vodoopskrbe, poručujeŽaper, kvalitetno će biti riješen priključkom na regionalni vodovod.

- Vaša općina, kao vlasnik vodovodne mreže, trebala je već odavno obavijestiti sve korisnike da voda još od 2002. godine nije za piće. Ona je sirova, zahvaćena iz podzemlja i svatko ju pije na vlastitu odgovornost, piše Glas Slavonije

Ima takvih slučajeva i u drugim selima, no to ne znači da će netko oboljeti. Razumijem vaše negodovanje i ja bih tako reagirao na vašem mjestu - objasnio je djelatnik zadužen za eksploataciju u Vinkovačkom vodovodu.

Snimljeni telefonski razgovor nezadovoljni je Soljanac odlučio javno objaviti.

'Ovo je skandalozno. Kao građanin RH pitam se kako je moguće da netko u javni vodovod pusti neispravnu vodu. Kako država takvo što može dopustiti i tolerirati? U pitanju je javno trovanje ljudi, na što nitko već godinama ne reagira.

Kao korisnika, prije godinu dana priključenog na vodovod, nitko me nije upozorio da voda nije za piće! Redovito dobivam račune i plaćam ih, za priključak sam izdvojio 4.000 kuna i sada čujem da mi djeca piju vodu na vlastitu odgovornost”, ustvrdio je revoltirani Soljanac.

Upozorava i na to da Općina prisiljava ljude da se priključuju na vodovodnu mrežu, kojom teče tehnička voda, jer ne želi osposobiti ni jednu javnu pumpu u selu, koja bi mještane opskrbljivala pitkom vodom.

Prijašnjih su godina u uporabi bile njih četiri, no otkako je kroz selo izgrađen vodovod, općinski čelnici tvrde da su učinili svoje i da je za njih pitanje vodoopskrbe Soljana završeno.

Naš se sugovornik pita zbog čega Općina preko elektronskih medija svoje korisnike redovito, nekoliko puta dnevno, ne upozorava da voda nije za piće i da ju piju na vlastitu odgovornost.